Připojení na Želivku by pomohlo v Chotýšanech řešit každoroční problémy 
s nedostatkem pitné vody, zejména v suchém letním období, kdy muselo vedení obce přistupovat i k omezujícím opatřením.

„Naše obec by se v případě vstoupení do projektu finančně podílela na projektové dokumentaci, a to poměrem rozpočítaným na jednotlivé obce dle požadované kapacity připojených obyvatel," informoval starosta Chotýšan Bohumil Kovář s tím, že se uvažuje o kapacitě pro zhruba šest stovek lidí, tedy vyšší, než je počet současných přípojek 
k vodovodu. Důvodem je úvaha o připojení novostaveb i případné připojení místní části Křemení.

Finanční podíl Chotýšan na vypracování dokumentace by činil přibližně půl milionu korun a tyto náklady by byly uznatelné při podání žádosti o dotaci. Samotná cena výstavby skupinového vodovodu zatím není známa.

Cena díla bude vycházet až z výběrového řízení.

„Náklady jsou to pro obec určitě nemalé, ale příležitost je to jedinečná. Při stále častějším jevu dlouhotrvajících suchých období je to ideální řešení jak zajistit našim obyvatelům dostatek pitné vody," dodal Bohumil Kovář.


Podzemní vody je v Chotýšanech nedostatek a to se projevuje také na stále se zvyšující ceně, kterou jsou nuceni obyvatelé žijící v obci odvádět státu.  

„Nyní platíme dvě koruny za kubický metr, příští rok to má být o korunu více a do roku 2022 by to mohlo být až osm korun za kubík," doplnil chotýšanský starosta.

KAREL CHLUMEC