A mají v tom jasno. Ale stejně jasno mají i hospodští a barmani.

Zatímco ti první se pod prohlášení podepisují a dávají razítka, ti druzí, v obavě před stíhánímhovoří jen neochotně a navíc jen za podmínky, že se jejich jméno nikde neobjeví.

„Nemyslete si, že něco vylijeme," tvrdí skálopevně odhodlaný uhájit své finance provozovatel jedné z restaurací v centru Benešova. „Takhle to přece udělá každý," dodává přesvědčivě a nezní to jen jako jakési vytahování.

Jeho konkurent ze stejné lokality, ale tak přesvědčivě nevystupuje.

„Co jsem poctivě nakoupil se mi opravdu vylévat nechce," přiznal, ale furiatsky nehlásí do světa, jak se zachová.

Podle Ministerstva zdravotnictví by obsah všech načatých lahví s tvrdým alkoholem po zrušení prohibice neměl být nabízený ke konzumaci a měl by být zlikvidován nebo by se měl podrobit chemické analýze.

Jak se zařídí zatím provozovatelé netuší. A dál proto čekají na upřesňující zprávy z Ministerstva zdravotnictví.

Ani další provozovatel restauračního zařízení ve městě neřekl, že začne likvidovat staré zásoby.

„Vůbec nevím, co budu dělat. Dneska je čtvrtek 27. září a nevím ani, jak a kdy prohibice skončí a co můžu nebo nemůžu prodávat," říká rozmrzele.

Hordy pijanů tvrdé kořalky tak restaurace útokem zatím neberou a ani provozovatelé nápojen je neočekávají.

Co nařízení přinese v nejbližší budoucnosti a zda se znovu neobjeví pančovaný alkohol, není v tuto chvíli jasné.

Jisté je však jedno. Pokud státní orgány nebudou důsledně kontrolovat provozovny, jen minimum zásob alkoholu nechají barmani a hospodští prověřit ve zkušebnách a jen málo ze zásob odvezou k likvidaci. Do kanálu ho totiž nalít nesmějí.