„Při jednání si obě strany vyjasnily stanoviska a shodly se, že neexistuje žádný důvod, proč by neměla být poskytována zdravotní péče klientům této pojišťovny v nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov," uvedl k výsledkům schůzky mluvčí nemocnice Petr Ballek.

Tohle šalamounsky znějící vyjádření vlastně jen potvrzuje to, co Benešovský deník psal už minulé úterý, 18. října. Tedy to, že benešovská nemocnice i nadále bezodkladně ošetřuje klienty ZP MV ČR v plném rozsahu podle platné smlouvy.

„V případech, kdy léčba není akutní, mohou být vyšetření a zákroky v rámci řízení výběrové péče – při zohlednění zdravotního stavu pacienta – naplánovány na nejbližší možné období v roce 2017, tedy za zhruba dva a půl měsíce," vysvětlil Petr Ballek s tím, že toto opatření realizuje nemocnice na základě dohody s vedením ZP MV ČR.

Akutní péči tedy nemocnice neodmítá, pouze léčbu neakutních případů plánuje s ohledem na kapacitní možnosti na příští rok.
Do téhle situace se benešovská nemocnice i její pacienti ZP MV ČR dostali bez vlastního přičinění. Zdravotní zařízení totiž dosáhlo limitu objemu poskytované péče.

Pokud předešlé jednoduše přeložíme, vyplývá z toho, že benešovská Nemocnice Rudolfa a Stefanie už letos vyčerpala balík peněz, který jí smlouvou garantuje uhradit Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR za poskytnutou péči o její klienty.

I když mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková tvrdí, že se finanční záležitosti mezi plátcem a poskytovatelem zdravotních služeb vůbec nemají dotýkat pacientů, žádost benešovské nemocnice o navýšení limitu zdravotní pojišťovna odmítla. Hodně pikantní je to především s ohledem k pyšnému prohlášení ZP MV ČR, že letos přijala přes 24 400 nových klientů. Určité procento totiž bezpochyby spadá pod péči benešovské nemocnice a ta proto ošetřila více pacientů, kteří dosud nefigurovali ve statistikách a výpočtech limitů objemu poskytované péče.