„Čekáme na plán a nařízení z ředitelství v Německu. Víc vám nemohu říci, protože to sám nevím," řekl ředitel Grammeru Michal Hemala.
Ten současně nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, že k dalšímu propouštění dojde.

„Tato situace trvá už delší dobu. My jsme loni trochu 
něco propustili, ale teď čekáme na další pokyny z vedení firmy v Německu," dodal 
Hemala s tím, že v tuto chvíli v továrně pracuje necelých dvě stě zaměstnanců.

Radost ze situace v Dolních Kralovicích, nemá ani vedení obce. Právě jí totiž patří areál, kde Grammer sídlí.

„Pro zaměstnance je to nejistota a nejistota je to i pro nás. Lidé se ptají, co s tím děláme, zda sháníte někoho místo Grammeru," uvedl starosta obce Antonín Bašta a připomněl, že vedení obce situaci na firemním trhu mapuje a v minulosti dokonce se zájemci o pronájem místa jednalo. Jenže tahle situace trvá už dva roky.

„Nemůžeme nikoho shánět, když areál dál pronajímáme. Je to taková divná situace," okomentoval stav starosta obce Antonín Bašta.
Zmiňované dva roky tak lidé v Dolních Kralovicích žijí v napětí, zda Grammer definitivně skončí. Tahle situace může trvat až do konce roku. Právě do Silvestra má obec s Grammerem nájemní smlouvu.

„Když ale někoho seženete a firma pak prodlouží a pracuje dál, tak je to na nic, takže teď spíš čekáme, jak to dopadne," uvedl starosta Dolních Kralovic Antonín Bašta.

V dobách největší slávy dolnokralovické továrny tam práci našlo 520 lidí. Později to byly čtyři stovky, z toho sto až sto padesát agenturních pracovníků, tedy těch, kteří nebili kmenovými zaměstnanci.

Teď pracuje podle starosty v Grammeru kolem dvou set lidí, ale jaké je skutečná situace, nikdo zvenčí přesně neví.

„Neustále slyšíme, že lidé mají výpovědi, ale v továrně se stále pracuje," dodal dolnokralovický starosta.

Důvodem, pro který před časem přistoupil Grammer k omezení a částečnému rušení výroby v Dolních Kralovicích, mělo být přesunutí výroby do centrálního závodu firmy v nové průmyslové zóně Triangle v Žatci. Kdy a zda k tomu dojde, dnes není schopen nikdo říci.

„My se sice rozhlížíme a uvažujeme co dál, ale nemůžeme nikomu nic říct, nic slíbit, protože nechceme nikoho podrazit, když je smlouva podepsaná. To by nebylo dobré řešení, takhle se loučit s firmou, se kterou jsme tu byli spokojeni," řekl Antonín Bašta s tím, že pokud by po novém roce mělo dojít k rozchodu obce s firmou Grammer, přál by si, aby se to odehrálo regulérně a v klidu. „Abychom se rozešli jako slušní lidé," zdůraznil kralovický starosta.

KAREL CHLUMEC