A právě jeho soud by při hodnocení úřadu, byť by pracoval tak, jak je podle současných norem nutné, běžné a správné, výsledek hodně zkreslil. Proto existují i jiné metody, které postupy práce a konání úřadu sice svým způsobem zevšeobecňují, ale alespoň trochu se přibližují k nedosažitelné absolutní objektivitě.

Při tom je posuzováno třeba i to, jak moc se úřad odchyluje od zákonů, jak má „zmáknuté" vnitřní a vnější kontrolní mechanismy, jak se vypořádává s veřejnými zakázkami, jak ho hodnotí jiní z vnějšku a třeba i to, jak systematicky radnice v Benešově do své práce a rozhodování zapojuje obyvatele, jak své potřeby a problémy radnice potažmo město řeší společně s nestátními neziskovými organizacemi a také, jak je díky tomu všemu ve městě život kvalitní.

Tímhle zjišťovacím kolečkem, které prováděla renomovaná auditorská firma, prošel také Městský úřad Benešov a to už v roce 2014. Názorům obyvatel se zjišťování nevyhýbalo a ve svém konečném hodnocení je také zohledňovalo.

„Tehdy jsme získali pro výkon působnosti v oblasti veřejné správy certifikaci ISO 9001:2008," připomněla tajemnice MěÚ Benešov Miluše Stibůrková s tím, že zisk certifikace potvrdil kvalitní systém řízení v rámci celé organizace.

V následujících dvou letech musela benešovská radnice certifikát obhajovat a to se jí podařilo jak loni, tak také letos.

Ale všechno rozhodně nebylo ideální. Za rok 2015 svou spokojenost s prací úřadu vyjádřilo 76,3 procenta respondentů, dalších 23,7 procenta ale spokojeno nebylo. V letošním roce je pak poměr spokojených k nespokojeným 87 ku 13 procentům, přičemž celých 90 procent negativních ohlasů, připadá na práci úřadu v budově B, tedy té, v níž lidé vyřizují pasy, občanky, řidičské průkazy či technické průkazy k vozidlům.

A protože se jedná z větší části o letité problémy, které vyvěrají z nevhodného stavebního uspořádání objektu bývalé Komerční banky, radnice už řadu let, zatím ale neúspěšně, hledá prostory náhradní, vhodné pro přemístění některých agend z budovy B.


„Svou spokojenost nám občané mohou sdělit prostřednictvím dotazníků, které jsou v objektu k mání," připomněla tajemnice Miluše Stibůrková s tím, že přes dominanci stížností se ale objevily také pochvaly.


Přes zatím nevyřešený problém s prací úřadu v budově B, čeká benešovský městský úřad na podzim další dvoudenní audit. Při něm budou práci úředníků a celého úřadu ověřovat auditoři z Národní ceny kvality. Celý tento proces se v podstatě uskutečňuje i díky už potvrzené kvalitě MěÚ Benešov, který je úřadem, v němž se už nyní testuje budoucí architektura veřejné správy v návaznosti na normy Evropské unie.