Stálých veřejných záchodků v Benešově není mnoho. Spíš by se dalo říci, že jich je málo. Hodně málo.

„Jsou dva," potvrdil místostarosta Benešova Roman Tichovský s tím, že jeden veřejný záchodek je v poliklinice na Malém náměstí. Ten je ale přístupný jen v době ordinačních hodin tamních lékařů. Další WC pak lze najít v tržnici nedaleko Obchodního domu Hvězda ve Vnoučkově ulici. A právě proto si lidé, kteří dorazí na nějakou akci s masovou účastí, pokládají často onu okřídlenou nerudovskou otázku - Kam s ním?

A nejčastěji si odpovídali jedním slovem – kamkoliv. V lepším případě si pak odskočili do hospody. To se zase nelíbilo restauratérům. Situaci shrnul provozovatel restaurace na Masarykově náměstí. „Byla to hrůza," řekl s podmínkou, že ho Benešovský deník nebude jmenovat.

„Při akcích s velkou účastí necháváme instalovat mobilní toalety," argumentoval na tyhle výtky místostarosta.

Jenže mobilních toalet bylo podle hospodských málo. Z téhle zapeklité situace chce radnice vybruslit stavbou dalších záchodků.

„Měly by stát u kruhové křižovatky proti Hvězdě," uvedl Roman Tichovský.

Než se záměr podaří uskutečnit, budou lidé muset vzít za věk stávajícím dvěma WC. Třetí záchodek, na parkovišti za paneláky ve Vlašimské ulici, totiž už nefunguje.

Záchodky v poliklinice jsou zdarma, v tržnici je pak provozují jako placenou službu TS Benešov. Tržnici, stejně jako už zavřené záchodky ve Vlašimské ulici čeká brzy bourání. Naštěstí pro přespolní, v tržnici ve Vnoučkově ulici toalety zachovány zůstanou.