V hlavní mužské kategorii bylo zřejmé, že o zlato se poperou úspěšní reprezentanti z nedávného světového šampionátu. Králem uplynulého soutěžního ročníku se mezi muži stal karlovarský Jan Vanke, stříbro bral modřický Lukáš Rosenberk, bronz žatecký Ondřej Vít. V ženách byla nejúspěšnější Lenka Cibulková, mezi dorostenci Jiří Kalous, mezi žáky Zdeněk Kalous.

Mužskou první desítku uzavírá smečařská opora Šacungu Benešov Jiří Doubrava. „Beru to, že umístění reflektuje na výsledky celé sezóny. Začátek byl slušný, když se mi podařilo na jednorázových mistrovstvích republiky uhrát stříbro z trojek a bronz z dvojek. Myslel jsem, že nás to nakopne do ligové soutěže, což se zpočátku potvrzovalo, ale pak to začalo mít sestupný trend a vyvrcholilo to tím, že jsme nezvládli klíčové utkání a museli hrát o udržení," posteskl si Jiří Doubrava a dodal: „Kdybychom hráli play-off, asi bych v anketě byl o nějakou příčku výše. Vyšly mi i mezinárodní turnaje, z nichž nejvýše stojí vítězství na Poslední smeči a Šacung Cupu. Mistrovství světa mi uniklo o kousek."

A co říká benešovský smečař na anketu nohejbalista roku? „Jsem už zkušený hráč a anketu vnímám jako bonbónek pro hráče, který je v sezóně nejúspěšnější. Letos to byl Honza Vanke a já mu k anketnímu titulu gratuluji. Za sebe jsem rád, že se v desítce už nějakou dobu držím a je to vždy také nějaká motivace do další sezóny."

Benešovští nohejbalisté bodovali i v mládežnických kategoriích, Štěpán Krunert obsadil desáté místo mezi dorostenci, Michal Krunert skončil na dělené sedmé až osmé příčce mezi žáky.

Nohejbalista roku 2016 – muži

1. Jan Vanke (Liapor Witte Karlovy Vary), 1277 bodů

2. Lukáš Rosenberk (MNK SDS Exmost Modřice), 1102

3. Ondřej Vít (SKN Žatec), 1037

4. Jakub Pospíšil (MNK SDS Exmost Modřice), 926

5. Martin Müller (Sokol SDS Exmost Modřice), 854

6. Jakub Mrákava (Avia Čakovice), 837

7. Milan Kučera (Avia Čakovice), 489

8. Michal Kokštein (Liapor Witte Karlovy Vary), 484.

9. Pavel Kop (MNK SDS Exmost Modřice), 446

10. Jiří Doubrava (Šacung ČNES Benešov 1947), 443.

MARTIN MARŠÁLEK