Karbaníci tomuto způsobu boje říkají hrát žravou, prostě dopadnout bodově co nejhůř.
Tady ovšem nebyli ve hře karetní showmani, ale mladé dámy, pro které Coubertinovo heslo Citius, altius, fortius – tedy rychleji, výše a statečněji asi tolik neznamená. Spíš se řídí českým: Bližší je košile než kabát.

Hráčky Kralup se nechtějí k zápasu vyjadřovat, podle nich bylo vyhlášeno embargo na jakékoliv informace. Přesto nemají pocit, že by provedly něco špatného.

Záznam o utkání, který isport.cz dal k dispozici, ale jasně dává zapravdu rozhodčím. Zápas v tu chvíli skutečně připomínal frašku. Hráčky buď střílely na vlastní koš, a když je sudí potrestali šestimetrovými hody, opačná strana míče ledabyle zahazovala.

Hlavně netrefit obroučku a kolikrát ani desku…

Viděla to i disciplinárka, proto tvrdý trest.

Zápas se hrál už o minulém víkendu a až v úterý začal hýbat médii. Na disciplinární komisi basketbalové federace přišel podnět, aby dění při utkání přezkoumala.

Předsedkyně BK Kralupy Junior Radana Hniličková ještě před jednáním disciplinárky přece jen Deníku sdělila několik podrobností: „Měly jsme herní taktiku, potřebovaly jsme vyhrát o nějaké body, abychom šly do prodloužení a mohly postoupit do play-off ze třetího místa. Zápas dopadl standardně,“ komentovala výhru o bod (63:62), která nakonec v součtu s ostatními výsledky poslala Kralupy paradoxně právě proti Spartě.

Série má začít o nadcházejícím víkendu a zřejmě se skutečně začne. Oba celky jsou sice vyloučeny, ale mohou se odvolat.

„Někdo vyvolal řízení na disciplinární komisi dodatečně. My upozornili komisi, že ze zápasu nebyl pořizován žádný oficiální záznam,“ vysvětlila Hniličková, jejíž klub má nyní 15 dní na odvolání. Podle ní se jedná o přinejmenším velmi neobvyklé jednání. "Už proto, že máme patnáct dní na odvolání a přitom už v sobotu hrajeme. Podle mne je to řízená mediální kampaň. Napadají nás různí lidé, já dostávám výhružné emaily,“ dodala Hniličková.

A vyjádření disciplinární komise? Ta si na své zasedání pozvala trenérky, kapitánky a zástupce obou klubů. Podle jejího verdiktu v závěru utkání došlo u obou celků k chování, které je v rozporu s etickými pravidly basketbalu a fair play. "Ve vystupování obou celků bylo prokazatelně několik faktorů, které ukazovaly na to, že ani jeden z nich nechce utkání z různých důvodů vyhrát," píše se v prohlášení.

Komisi vadily zcela záměrně minuté trestné hody a také několik útoků vedených na vlastní koš. "Takové jednání se rozhodně neshoduje s dobrým jménem basketbalu a přístupem České basketbalové federace. Disciplinární komise ČBF proto všem aktérům udělila tvrdé tresty," vysvětlila komise s tím, že kvůli tomu vyloučila obě družstva ze soutěže pro letošní ročník.

"Dále zastavila výkony funkce oběma trenérům na dobu dvou měsíců nepodmíněně a hráčky, které se účastnily neetického jednání, potrestala zákazem činnosti na jedno utkání nepodmíněně,“ popsal závěr Disciplinární komise generální sekretář ČBF Michal Konečný.

Ten předpokládá, že se všechny dotčené strany odvolají. Pokud se tak stane, přijde podle Konečného na řadu jednání u našeho odvolacího orgánu.

„Pro Českou basketbalovou federaci je to nešťastná událost. Je to typické porušení našich stanov, kdy k dosažení výsledku nebylo použito jednání fair play. Je potřeba tyto věci rázně pozastavit, aby se již v budoucnu neopakovaly,“ dodal Konečný.