V sobotu se rozjede v neveklovské hale nejvyšší okresní soutěž – přebor, jenž je již sedm let po sobě v moci Žejdlíku Benešov. Ten v loňské sezoně dokonce neztratil z 22 zápasů ani bod. A podle prezidenta klubu Mariana Krále v kralování bude chtít pokračovat a chce přidat osmý korálek na vítěznou nit. „Jako prezident klubu jsem dal cíl novému trenérovi Dušanu Lizákovi – vyhrát okresní přebor. Předal jsem mu trénování a budu hrát jen za béčko. Jsem soudný člověk a nechtěl bych se 120 kily ztrapňovat v přeboru a mladí, aby si ze mě dělali srandu. Navíc jezdit s áčkem a ještě chodit za béčko, by bylo časově náročné a chci být taky chvíli doma. Za áčko tak půjdu, jen když kluků bude málo," vysvětlil Marian Král novinku v obhájci titulu a poznamenal ke kádru: „Zůstal stejný, v hostování pokračuje Honza Januš (pozn. nejlepší hráč v kanadském bodování (79 bodů) loňské sezony a střelec soutěže s 53 góly). Na stálo je již u nás i Petr Šmejkal."

Mistr může ještě týden ladit formu, protože s dalšími pěti týmy má ještě volno. V sobotu hraje jen šestice – Rabbit OTS Benešov (loni třetí), United Okrouhlice (devátí), Devils Utd. Benešov (desátí), TJ Bystřice (pátá), SF Sídliště Benešov (nováček) a Rumová smršť Vlašim (šestá).

Jeden tým je nový, čtyři skončily

Již 28 pokračování okresních futsalových soutěží v sobotu rozjede i všech osm týmů 2. A třídy v hale v Bystřici. V neděli na stejném místě hraje osmička skupiny B a v Neveklově rozjede šestice týmů 1. třídu. „Nový tým v okresních soutěžích je jen jeden FC Nekopnem si Bystřice a skončila čtyři mužstva – FC Tempo Benešov, Tuleni Olbramovice, Radioaktivní jitrnice Benešov a Racek nepřihlásil béčko. Takže přebor a 1. třída zůstávají po dvanácti týmech a ve dvou druhých třídách je jen po osmi mužstvech," dodal k novinkám v týmech a rozlosování šéf benešovského futsalu Jiří Chaloupka.

Systém zatím nejde udělat lepší

V nejnižší soutěži se mužstva zlobí, že jsou zápasy roztažené do celého dne a navíc končí skupina B již 1. února. „Vadí mi to, že již tak brzy skončíme, když dřív se končilo o měsíc později a nechápu ani roztažené tři zápasy na celý den. Musíme si s tím, ale nějak poradit," vzdychá prezident Žejdlíku Marian Král, jenž bude nastupovat za béčko. Je pravda, že utkání například béčko Žejdlíku má na prvním nedělním turnaji naplánováno na 10:20, 13:40 a 16:20. To Bukovany jsou na tom ještě hůře – začínají v 9 hodin, druhý zápas mají ve 12:20 a třetí v 15 hodin. Nejde s tím něco udělat?

„Nejde. Osm týmů hraje společně sedm turnajů a přestávky mají všechny kluby přibližně stejné. Nic lepšího jsme zatím nevymysleli. Při jiném systému by hrály týmy dva zápasy za sebou, a to by se jim taky nelíbilo. Pokud někdo vymyslí lepší složení zápasů, tak se mu nebráníme," vysvětluje Chaloupka, jenž poznamenal k již brzkému konci – 1. února. „V bystřické hale se končí 8. února (skupina A) a poté již tam není volno. Myslím si, že je to lepší, začínají přípravy na fotbal a kluby už tak jezdí na futsalové zápasy s minimem hráčů."

Novinky v pravidlech jsou minimální

V pravidlech jsou jen drobné změny. „Hráči musí střídat jen v zóně vlastního mužstva (dříve se mohlo u obou, i když to nikdo nevyužíval). Dále, když střídaný náhradník vstoupí jako pátý hráč do pole a zabrání gólu nebo vyložené brankové příležitosti, tak je vyloučen (to zůstalo), ale navíc klub hraje dvě minuty v oslabení (dříve pokračoval ve čtyřech, protože vyloučeným byl náhradník). Zápis o utkání nepodepisuje kapitán, ale vedoucí týmu," dodal k menším změnám v pravidlech šéf okresního futsalu.

Novými rozhodčími jsou Sergej Šapoval a Milan Macháček z Benešova. Pořád je to ale málo, a tak budou mezi šestnáctkou vyvolených (dvanáct z Benešovska) vypomáhat čtyři rozhodčí z Kolína.

A co by si do nového ročníku přál předseda svazu Jiří Chaloupka? „Chtěl bych, aby sezona proběhla bez větších problémů a rádi bysme uvítali, kdyby nějaký klub opět postoupil do krajského přeboru. Přál bych si, aby se vrátil ideál, kdy v kraji hrály čtyři benešovské celky."