Ta se poslední roky hraje v podobě jediného duelu, tzv. Superfinále, který se hraje v přímém přenosu České televize v sobotu 6. října v Nymburku. Tam se střetne Šacung s úřadujícím mistrem a hegemonem poslední dekády Sokolem Modřice.

KARLOVY VARY – ŠACUNG BENEŠOV 3:5

Kdo odcházel rozladěn z pasivního výkonu benešovských hráčů ze druhého vzájemného utkání, udělal chybu, pokud do Varů nevyrazil. Hrál se oboustranně bojovný mač. Domácí hráči měli úsměv na rtech ještě při předzápasovém rozkopávání, ale brzy je přešel. Šacung totiž udeřil okamžitě a po prvních deblech vedl 2:0. Doubrava s Kalasem proti Vankemu s Babkou i Makara s Holubem proti J. Medkovi s Kokšteinem a naskočivším Bíbrem byli úspěšní.

Na tahu byli domácí a ve trojkách srovnali. Nevedlo se jak Ešnerovi, Kalasovi, Řehákovi a střídajícímu Makarovi, kteří těsně podlehli Vankemu, M. Medkovi a Kokšteinovi, tak ani Doubravovi, Holubovi a Stejskalovi, kteří nečekaně padli s J. Medkem, Bíbrem a Chytrou.

Klíčové okamžiky zápasu přišly záhy. Pro zápas singlistů dostal důvěru Doubrava a odvděčil se výhrou nad Babkou. Nabuzení hosté udeřili ještě jednou, když v první odvetné trojici Doubravova formace zdolala dosud v sérii neporaženou Vankeho trojici – 4:2 pro Šacung a tři pokusy k dobru.
Ten první ovšem Ešnerova trojice nezvládla, když na J. Medkovu sestavu nestačila. Benešovu v sérii ovšem až překvapivě vycházely debly. Makara s Holubem v prvním setu udělali s Vankem, Babkou a střídajícím Chytrou krátký proces, ve druhém však už lehkovážně slušný náskok prohospodařili a soupeř byl bod od vítězství v setu. Mečbol však hostující duo zvládlo, veterán Makara trefil prázdný prostor a vyslal Šacung do finále.

Očima trenéra

„Výborně nám znovu ve Varech vyšel vstup do utkání. Po dvou neúspěších Kadeřábka jsem dopředu počítal, že do singlu pošlu Doubravu a vyplatilo se. Byl to klíčový moment utkání. Vary to srazilo psychicky dolů, byl to bod, se kterým jasně počítaly. Tím, že poté Doubrava, Holub a Stejskal zdolali v sérii dosud bezchybnou Vankeho trojici, narušili sebevědomí domácího tahouna, který byl u tří dílčích porážek. To byl druhý klíčový moment. Druhá naše trojice nedokázala za celou sérii vyhrát, ale Makara s Holubem ve dvojkách pracovali spolehlivě," našel klíčové okamžiky výhry trenér Šacungu Jan Buddeus.

„Úsměvné pro mě je, že ač se čekalo, že oba týmy se prosadí na domácí půdě, ani jednou to v sérii nevyšlo. Zřejmě tam více sehrála roli psychika. V našem případě určitě, protože po výhře ve Varech se hráči už trochu viděli ve finále a odehráli jedno z nejhorších utkání v sezóně. To se asi v posledním utkání přihodilo soupeři," měl úsměv na rtech kouč a děkoval: „Jsem rád, že přes už u nás tradiční zdravotní problémy několika hráčů se mančaft semkl a splnil cíl, který jsem po svém návratu k mužstvu vytyčil. Tehdy tomu nikdo moc nevěřil. Zejména po sérii porážek ve druhé polovině základní části, kdy jsme museli v posledním utkání bojovat o to, abychom vůbec do play-off postoupili."

MARTIN MARŠÁLEK