TJ Dynamo PP České Budějovice - SK Šacung ČNES Benešov 1947 3:5

Benešovští odjížděli do jihočeské metropole se záměrem navázat na parádní předchozí představení na domácí půdě (5:0) a sérii o udržení ukončit. Což se jim zdařilo, ale cesta byla výrazně trnitější, než v minulém duelu. Poté co Makara s Chytrou snadno skolili nově složený elitní domácí debl a Doubrava s Kalasem se v podobném duchu vypořádali s druhou dvojicí, hráči trošku podlehli dojmu, že i zde nebude co řešit.

Domácí sice kontrovali výbornou Matějkovou trojicí (vyhrála oba své dílčí zápasy), ale Doubrava, Flaks a Kadeřábek druhou domácí trojku doslova přejeli. Když Chytra v zápase singlistů vyhrál první set, zdálo se rozhodnuto. Jenže domácí doslova vydřeli výhru v následujících pěti setech a na hosty padla deka.

V pravý čas ale trojka veteránů Makary, Kalase a Chytry (věkový průměr 41 let!) zahrála profesorsky a vrátila hostům nejen vedení, ale hlavně ztracenou sebedůvěru. Doubrava s Kalasem poté předvedli debl snů bez jediné útočné chyby a šlo se na pozdrav.

Jihočeši tak sestupují do 1. ligy, Šacung ještě čeká barážová série s poraženým finalistou play-off 1. ligy.

„Do Budějovic jsme odjeli s cílem sérii zavřít. Začátek tomu napovídal, ale tušili jsme, že domácí nám to nedají tak snadno. Což se potvrdilo a po vyrovnání na 3:3 to pro nás bylo dost složité. Hlavně Matějkova trojka hrála výborně a donutila naše sestavy k chybám. Mohli jsme se naštěstí znovu opřít o výborné dvojky, které nezaváhaly ani v jednom setu a o obě trojky, které přehrály druhou domácí sestavu,“ okomentoval utkání trenér Šacungu Stanislav Voltr a zhodnotil i celou sérii: „Tím, že nám výborně hrály obě dvojky, které v celé sérii ztratily jediný set, se nám za stavu 2:0 začínalo dobře. Výborně se zapracoval Libor Chytra, který vnesl do sestav klid a velmi dobře se ukázal i v singlu. Celkově všichni hráči bojovali a dobře plnili všechny pokyny. Skutečně se také potvrdil můj předpoklad, že v tak důležitých zápasech rozhoduje zkušenost. Velké plus je, že se nám zatím vyhýbají větší zdravotní potíže. Náš soupeř má mladý ale dobrý tým, ve kterém čněl pro mě nečekaně nejen výškově Ondra Matějka. Je škoda, že se sestupuje přímo.“

Barážová série začíná v sobotu 7.10. od 14 hodin v Benešově.

MARTIN MARŠÁLEK