V roce 2016 jsi toho dosáhla hodně. Jaké máš cíle do roku 2017?

Letos bych chtěla bojovat o zlatou medaili na MČR v croos country mladších žákyň a obléknout mistrovský dres v národních barvách. V roce 2016 jsem v ročníku holek 2005-2006 jezdila většinou první, jen Monika Nárovcová ze šumavského Vimperka mne několikrát porazila.

Jak se připravuješ, abys nemalé cíle naplnila?

Musím poctivě trénovat, tak jako v minulých letech, akorát se více zaměřím na zlepšení techniky na těžších tratích. Z těch mám zatím poměrně respekt a v technických pasážích je Monika lepší. Vím, že ostatní holky se připravují a můžou se zlepšovat. A když se mi to letos nepovede vyhrát, tak vydržím, a budu věřit, že se mi to podaří později.

Máš už nějaké tituly z Mistrovství České republiky?

Ano, dva v triatlonu z let 2014 a 2016 a jeden v duatlonu z roku 2015. V roce 2017 bych také chtěla bojovat o medaili na MČR v triatlonu, ale bude to těžké se prosadit proti holkám o rok starším.

Triatlon je dost náročný skladbou tří disciplín (plavání, cyklistika, běh). V čem získáváš a kde se naopak chceš zlepšit?

Zlepšit bych se měla hlavně v plavání, kde proti soupeřkám ještě dost ztrácím, jsou totiž výborné plavkyně. V kole musím jako cyklistka fakt zabrat, abych ztrátu dotáhla. Většinou se rozhoduje v běhu, kde už každý běží na co má a je to opravdu do úplného vyčerpání jako letos při MČR, kdy jsem vyhrála o vteřinu. Byla jsem ta šťastnější a asi bychom si zasloužily vyhrát obě.

Když jsme se bavili, jaké všechny sporty děláš, mluvila jsi o běžeckém lyžování?

Ano, běžky jsem závodně naplno začala dělat loni na Šumavě ve Vimperku, leden a únor jsem tam chodila do školy a denně trénovala na tratích ve Vimperku. Musela jsem se naučit techniku – bruslení i klasický styl. Loni jsem stála na lyžích 70 dní, oproti minulým letům, kdy to bylo tak desetkrát za rok, je to velký posun.

Jaké jsi měla na lyžích výsledky, a kterého si nejvíc ceníš?

Vůbec jsem nevěděla, co od závodů na běžkách mohu očekávat, získala jsem několik vítězství i ostatních medailí. Nejvíc si ale cením šestého místa na republikových závodech na Mísečkách. V mém ročníku se sešlo 60 holek ze všech horských lyžařských týmů v ČR. Na závody jsem byla tak natěšená, že jsem hned po startu strčila hůlku mezi lyže a byla na zemi, zvedla jsem se a dala do toho závodu na 2,5 km klasicky všechno, co ve mně bylo. Umístění bylo výborné, ale ten pocit, že jsem to nevzdala, si cením nejvýš.

Máš letos nějaké cíle v závodech na lyžích?

Chci si ve Vimperku zlepšovat lyžařskou techniku. O výsledcích nepřemýšlím, spíše bych chtěla zůstat zdravá a pak už je to na mně a taky na soupeřkách, co mi dovolí. Jsem ráda, že je hodně sněhu a můžu bez problémů trénovat.

Koho reprezentuješ na závodech?

Na kole jezdím za Cykloklub Benešov, krosy běhám za Atletiku Benešov, běžky Ski klub Vimperk a plavání za Slavii. Především ale chci propagovat své město Benešov, kde jsem se narodila, a kde bydlím.

Oblíbila sis některé závody a tratě?

Určitě se nejvíc těším na domácí závody. Hlavně je to Benešovský Běžecký Festival, kde běhám především za svou školu, užívám si tu atmosféru fandění a skvělou účast mých kamarádů. Pak je to Železný dědek – cyklistický závod na 50 km v Soběhrdech s náročnou tratí a povzbuzováním v průjezdných obcích. Je jen velká škoda, že tady jezdí dost málo mých soupeřů – vrstevníků.
Nemůžu nezmínit svůj první výjezd oblíbeného stoupání Sa Calobra na Mallorce v roce 2015. Téměř 10 km se sedmi procentním stoupáním jsem vyjela za 47 minut.

Máš vůbec čas chodit do školy a učit se?

Mám a škola mě baví. Jsem v 6. třídě na ZŠ Karlov, mám tam fajn kamarádky i kamarády. Mám trochu úlevu, že nemusím chodit na pracovní vyučování a výtvarnou výchovu. Individuálně pracuji doma dle zadání učitelů.

Věnuješ se nějakým koníčkům jen tak pro zábavu bez tlaku na výsledky?

Baví mne hra na kytaru a zpívání, ráda řeším matematické úlohy. Vymýšlím gymnastické sestavy na trampolíně a občas si dám hokejový trénink s klukama na zimním stadionu. Pak taky ráda pokecám s kamarádkami na sociálních sítích.

Chtěla bys něco vzkázat stejně starým vrstevníkům sportovcům, kteří by chtěli závodit jako ty?

Pokud je nějaký sport baví, tak by se neměli bát zkusit si zazávodit. V našem věku nejde až tak o výsledky jako o trpělivost se pravidelně připravovat a odvahu bojovat v závodech. Taky bych jim přála takovou podporu rodiny, jakou mám já. Hlavně musí vydržet.

Máš oblíbené sportovce a vzory, se kterými už si se setkala a s kým by ses setkat chtěla?

Nedávno jsem jela na Kole pro život dvě závodní kola s Jardou Kulhavým, skoro mi nestíhal. (směje se) Fakt nejlepší je nyní Peter Sagan – s tím bych chtěla jet na trénink, aby mne naučil jezdit po zadním kole. Je neuvěřitelný, závodí výborně celý rok, vůbec se nešetří. Chtěla bych umět závodit jako on.

Na začátku roku 2017 si se zúčastnila vyhlášení Sportovce roku na Benešovsku za rok 2016 a skončila jsi v mládežnících druhá. Jak se ti akce líbila?

Bylo to super. Nečekala jsem, že budu druhá. Užila jsem si hezkou atmosféru v sále a z doprovodného programu se mi nejvíc líbila dvojice artistů.

Nebyla jsi nervózní, co si na tebe připraví moderátor Šilhan za otázky?

Ani ne. Je pravda, že hned první otázka mě trochu zaskočila, protože tréninkový deník jsem si začala psát od začátku tohoto roku. Do té doby mi vedl tréninkové záznamy taťka, který by otázku, kolik jsem za rok najela kilometrů na kole, zodpověděl přesně.

Jak si ceníš druhého místa a co pro tebe znamená?

Je skvělý pocit, že z tolika přihlášených dobrých sportovců mě vybrali jako druhou nejlepší. Moc za to děkuji a je to pro mě motivací do další činnosti.

Kde máš cenu vystavenu, když už máš tolik pohárů?

Už má své místo v obýváku, kde je pořád na očích – bude dohlížet, abych trénink nenahradila televizí. Teď ale do konce zimy běžkuji na Šumavě, tak spíš hlídá bráchu.

DANIELA RADOVÁ

Narodila se v roce 2005.
Bydlí v Benešově, chodí do ZŠ Karlov Benešov.
Je členkou spolku BENEŠOV ŽIJE SPORTEM, závodí v cyklistice, atletice, lyžování, triatlonu.
V roce 2016 se stala Mistryní ČR v triatlonu dívek do 11 let, celkově vyhrála prestižní seriál horských kol „Kolo pro život" v kategorii do 11 let, získala šesté místo na Republikovém finále dívek do 11 let v běžeckém lyžování.
Když v roce 2012 začínala s cyklistikou na závodech Kola pro život dojížděla za tehdejšími vítězi s velkou ztrátou. Pravidelné trénování v létě i zimě ji přivedlo v sezoně 2016 v největším seriálu MTB cyklistů na stupeň nejvyšší, když sedm závodů vyhrála a jednou byla druhá. Zpočátku nedostižný cíl z roku 2012 se ji splnil.
Ve sportovci Benešovska za rok 2016 v kategorii mládež skončila na druhém místě.