V devadesátých letech dosahoval vynikajících výsledků na dlouhé a travnaté dráze Zdeněk Schneiderwind. Od loňského roku doslova září na krátké, ale hlavně na dlouhé dráze český reprezentant Josef Franc, stálý účastník letošního seriálu šesti závodů mistrovství světa na dlouhé dráze.

Z pěti  podniků byl dvakrát druhý a dvakrát první, naposledy 8. září ve Francii v Morizes. Jezdce čeká poslední závod v Německu ve Vechtě 15. září. Tam se rozhodne, zdali Franc dosáhne na medaili. Pepe, jak se mu v plochodrážní rodině říká, má okolo sebe vynikající tým v čele s legendou Zdeňkem Schneiderwindem. „Je to zkušený borec a medaile by mu za výkony v letošním roce určitě slušela," řekl Schneiderwind.

Týden po finále ve Vechtě, tedy 22. září, se v Mariánských Lázních jede od 14 hodin světový závod CHALLENGE. Tady se utkají jezdci z kvalifikace s borci, kteří se umístili v letošním seriálu Grand Prix od sedmého místa dolů. Budou to známá a zvučná jména této disciplíny - Glenn Phillips, Andrew Apleton, Peka Mustonen, Matthias Kroger, Jannick de Jong, Stephane Tressarieu a mnoho dalších.

Pro český sport je důležité, že si postup bude chtít vyjezdit i letošní mistr české republiky Aleš Dryml mladší, který jde ve šlépějích svého slavného otce. Josef Franc má již účast v příštím roce v Grand Prix jistou.

V Mariánských Lázních půjde všem jezdcům o hodně a to je záruka kvalitních bojů. Pořadatel závodu  - automotoklub M. Lázně, je jako vždy připraven. Hostem a divákem by měl být i Josef Franc. Jestli byl někdy důvod zajet fandit do Mariánek, tak je to právě 22. září.

                                       Miloslav ČMEJLA