O vítězství budou usilovat domácí jezdci včele s hlavním organizátorem Petrem Pilátem nebo stříbrný medailista z X-Games – Ital Massimo Bianconcini. Účast přislíbil Australan Steve Sommerfeld a další italští freestyle motokrosaři.

„I když se bude jednat o závod, chtěl bych z něho udělat skvělou show, jak už je tu zvykem. Nebudou tedy chybět doprovodné akce – dobrá muzika, akrobatické exhibice nebo program pro děti," tvrdil Pilát, který se v loňském roce stal domácím mistrem a vyhrál evropský titul. V roce 2016 jsou v plánu dva závody, druhý by se měl uskutečnit na konci září v Poříčí nad Sázavou.

Pilát zatím na obhajobu nemyslí. „Postarat se o chod celé akce nebude jednoduché. Vždyť v minulém roce dorazilo přes pět tisíc lidí. Znám to, budu hodně rozlítaný. Odpočinu si jedině tehdy, až si sednu na motorku. To už pak ale budu chtít vyhrát," usmál se Pilát. Kromě něho se z českých freestyle motokrosařů představí Martin Koreň, Zdeněk Fusek, Tomáš Lisáček, Matěj Česák, Radek Bílek a další.

V porotě by měl usednout Petr Kuchař, freestyle motokrosová legenda. Závod o první body Mezinárodního mistrovství ČR zpestří mnoho doprovodných programů, například mistři světa na trampolíně, gymnastická skupina FlyingBoys, hudební doprovod připraví Trouble Gang a Silent Scream!
Začátek „Pilníkova pozdního odpoledne" je od 14 hodin, vstup do tréninkového areálu je volný. Pro děti je připraveno mnoho cen a soutěží. 

JIŘÍ UHLÍŘ