Pilátovi prospěl trénink ve Španělsku, kde se připravoval společně s úřadujícím mistrem světa Melerem a Australanem Bowdenem. „Před finálovými jízdami jsme zavtipkovali – řekli jsme si, že se všichni tři uvidíme na stupních vítězů. Nakonec to vyšlo," dodal Pilát, který v kvalifikaci ve Švýcarsku skončil na čtvrtém místě, o bod za Davidem Rinaldem. „Přišlo mi, že jsem v kvalifikaci předvedl lepší výkon, než ve finále. Ale Rinaldo udělal dvě chybičky, také Libor nepříjemně spadl. Naštěstí to dobře dopadlo. V současné době jsou triky opravdu hodně vyrovnané, stačí malé zaváhání a výsledkově se propadnete."

Nejvíce populárnímu Pilníkovi pomohl ke druhému místu trik Flair, tedy skok ze speciální rampy o 540 stupňů. „Předvedl jsem ho jenom já a Španěl Melero. Byl to můj závěrečný trik a už jsem při něm byl celkem unavený. Takže budu muset před dalším závodem zapracovat na fyzičce," tvrdil Pilát, který v minulém roce skončil v mistrovství světa třikrát na třetím místě. „Letos jsem to rozjel skvěle a jsem za to moc rád. Už se těším do Berlína," dodal loňský domácí šampion, který dva a půl týdne nebyl doma. Čas trávil totiž na exhibicích a přípravou na sezonu ve Španělsku.

Vítězem ve Švýcarsku se stal Maikel Melero – suverén a úřadující mistr světa. Španělský freestyle motokrosař vyniká hlavně tím, že má na sto procent protažené skoky. To je vidět také na bodech, které dostává od rozhodčích. „Když jsem u něj trénoval, sám mi říkal, že má i několik lepších triků, prestižnějších. Jenže vycítil, že co při závodech předvádí, se porotě líbí," dodal Pilát, který má také svůj unikání Kapitán Pilát Flip. „Ten mi moc pomáhá k lepším bodům. Jsem jediný na světě, kdo ho dává," dodal Pilát.

Světový šampionát pokračuje dalším závodem již o víkendu, v sobotu 4. a v neděli 5. února v německém Berlíně a Petr Pilát by chtěl navázat na úspěch ze švýcarské Basileje.

MS ve freestyle motokrosu – Basilej (Švýcarsko)

1. Maikel Melero (Šp.) 431 bodů, 2. Petr Pilát (ČR) 396, 3. Pat Bowden (Austr.) 375, 4. Brice Izzo (Fr.) 333, 5. David Rinaldo (Fr.) 320, 6. Libor Podmol 318 (ČR).

JIŘÍ UHLÍŘ