„Organizovaně se nohejbal v Benešově začal hrát prostřednictvím Kondičního klubu nohejbalu. Ten se v letech 2001-2004 účastnil okresního přeboru mužů ONS Praha západ. Po ustavení okresního nohejbalového svazu v Benešově roku 2005 začal KKN Benešov hrát v jeho soutěžích,“ popsal oficiální začátky v okresním městě Josef Škvor.

Benešovský přebor stabilně hraje osm až deset družstev, z nichž některé občas proklouzne i do druhé krajské soutěže. Ke jménům nejznámějších klubů patří Sokol Divišov, TO Albatros, Copa del Merida či dříve Sokol Vlašim. Celkem tak svazové soutěže na Benešovsku hraje asi dvě stovky hráčů, minimálně o řád více pak nesvazové a rekreační soutěže.

V roce 2007 se benešovský KKN sloučil s ligovým klubem SK Šacung 1947 z Posázaví a vytvořil tak o pár let později v okresním městě centrum nohejbalu celého regionu. Na extraligu a další soutěže se tak v Benešově chodí od roku 2011. Ač poslední existující klub z legendární trampské ligy v soutěžích, historie sama o sobě ale neznamená jistotu úspěchu.

Králův Dvůr porazil Benešov 1:0
Jedna nepozornost stála Benešov body

ZAČÍNALI NA LOUCE

„Vlastně jsme začínali znovu na zelené louce a za těch pár let se leccos podařilo. Od spojení s KKN jsme prožili nejlepší výsledkovou dekádu v historii, proloženou extraligovým titulem, titulem z evropského poháru a ze všech mistrovství republiky. Plus mnoho dalších stříber a bronzů,“ má radost z rozmachu předseda benešovského Šacungu Miloslav Ziegler.

Ale Šacung nejsou jen muži. „V posledních letech jsme zintenzivnili činnost na poli mládeže, medaile z mistrovství republiky dorostenců a žáků jsou toho dokladem. Dorostenci hrají poslední roky i ligovou soutěž a vždy dokázali postoupit do čtvrtfinále play-off,“ ukazuje Miroslav Ziegler i mládežnické úspěchy a dodává: „Od svazu máme jako jeden ze sedmi klubů v České republice přidělen statut tréninkového centra mládeže.“

Benešovský klub má ve svých řadách také funkcionáře se zkušenostmi z nejvyšších svazových orgánů i trenéry s nejvyšší nohejbalovou licencí.

Všichni z klubu ale momentálně neřeší jen záchranu extraligového klubu v soutěži, ale potřebují již dostavět areál, který by měl v budoucnu hostit akce typu mistrovství republiky všech kategorií. „Táhne se to dlouho, ale snad se v příští sezóně dočkáme zásadní změny,“ přeje si předseda klubu, ve kterém řeší i generační výměnu u prvních dvou mužských družstev, což by měla být výzva pro mládež: „Určitě bychom rádi zase vychovali pro Benešovsko nějakého mistra světa nebo Evropy. Nohejbal sice zatím není profisport, ale reprezentovat před tisícovkami diváků a televizními kamerami také není úplně k zahození,“ láká nejen potenciální šampióny do klubu předseda Šacungu Miloslav Ziegler.

MARTIN MARŠÁLEK

Ilustrační foto
Florbalisté Benešova ostudu s prvoligistou neudělali