„Je to pro nás a pro celé Posázaví každoročně svátek nohejbalu. Na řece Sázavě se sice ještě koná několik dalších turnajů, ale přece jen tento je vrcholem. Už před několika lety jsme se vrátili k modelu výběrového turnaje, hraném pouze na jediném hřišti. Tím je zaručeno, že divák uvidí jen to nejlepší, co nohejbal nabízí. Je to také jediný z nejvýznamnějších mezinárodních turnajů, který je hrán pod širým nebem na antuce. Všechny ostatní se hrají v halách. Rizikem je tak počasí, se vším ostatním si vždy poradíme. Náš divácký rekord je 430 návštěvníků, nezlobil bych se, kdyby letos padl," vysvětluje nový osadní šerif František Kanda.

Po zlatých letech se nejlepším slovenským celkům v poslední době tolik nedařilo, a tak se do listiny vítězů turnaje zapisovala česká jména. Tři výhry z posledních čtyř ročníků zapsala sestava českého extraligového mistra z Modřic. Obhajující Kop s Pelikánem a Kokšteinem budou i letos pomýšlet na nejvyšší příčky. Na ty si ovšem brousí i další, včetně středočeských týmů. Stříbro v loňském roce urvala čelákovická sestava, zlato o rok dříve v jubilejním padesátém ročníku k potěše domácích fandů získala formace benešovského Šacungu. Tedy klubu, který na pořadatelské osadě turnaje má své kořeny. Jedním z mála hráčů, který turnaj vyhrál třikrát, je i kapitán Šacungu František Kalas.

„Je pravda, že moje třetí výhra už má na sobě hodně prachu. Nechci říkat, že je možná poslední, ale připojit další bude hodně těžké. Modřice, Karlovy Vary, Čelákovice, Slováci, ti vždy patří mezi favority. A nemohu samozřejmě zapomenout také na další sestavy našeho klubu. Třeba právě Doubrava s Holubem a Stejskalem vyhráli před dvěma lety a určitě budou chtít i letos na bednu. Pravdou je, že naší trojici s Davidem Ešnerem a Ondrou Pachmanem se letos v lize nevedlo zle a když tomu bude tak i tady, nebudu se zlobit," usmíval se Kalas.

MARTIN MARŠÁLEK