V nejmladší kategorii se benešovští judisté Lukáš Tichý, Ondra Šusta a Filip Bláha neprobojovali ze skupin. Pro Šustu s Bláhou to byla první zkušenost na závodním tatami. „Kluci předvedli moc pěkné a snaživé výkony, ale bohužel doplatili na nedostatek zkušeností. Věříme, že je to neodradilo, a že nasbírané zkušenosti uplatní na dalších turnajích," věří trenérka Petra Králíčková.

V mláďatech se nejvíce vedlo Míše Čuříkové. První zápas vyhrála na ippon díky chvatu o goši. V dalších zápasech svedla se silnějšími soupeřkami vyrovnané boje a o jejích výhrách rozhodli až rozhodčí. A tak Čuříková brala zlato.

Jan Kahoun obsadil třetí místo, když v prvním utkání předvedl ukázkovou nožní techniku sesae curi komi aši. Na další protivníky již nestačil. Ostatním mláďatům se tolik nedařilo. Johana Kahounová začala výborně. V prvních vteřinách utkání ukončila ipponem. Další soupeřky byly nad její síly. Po jedné výhře si také připsali Ondra Kvasnička a Daniel Šebor, jenž sbírali zkušenosti.

V mladších žácích měli domácí 12 závodníků. Matěj Benák a Jirka Piskač se potkali ve stejné kategorii a oba úvodní souboj prohráli. Pro Piskače to znamenalo stop, protože jeho soupeř v dalším souboji prohrál. Benák měl větší štěstí, do opravných zápasů se dostal, ale na vyššího judistu z Mělníka, jenž ho chytal za krkem, nestačil.

Pokorný měl smůlu

V další váhové kategorii se sešli tři benešovští judisté. Matěje Tichého stihnul stejně nemilý osud jako Piskače a do oprav se po porážce nedostal. Josef Kahoun začal turnaj velice povedeným hodem na ippon během první minuty. V následujícím souboji ho však soupeř udržel v držení a Kahoun šel do oprav, ve kterých absolvoval vyrovnané utkání s Králem. Soupeř nakonec vyhrál na juko. Tomáš Stuchlík první utkání prohrál. Ve druhém se sice s protivníkem přetahoval, oba měli šance a soupeř nakonec chvatem harai-goši porazil Stuchlíka na ippon.

Ve stejné kategorii se potkali také Janové, Koreš (první závody) a Kantor a oba nezvládli první kola ani opravné boje. V další váhové kategorii měli Benešovští dva zástupce. Roman Fuksa začal ukázkovým hodem na seio nage, který rozhodčí ohodnotil ipponem. V dalších dvou utkáních mu již docházely síly, na soupeře nestačil a skončil na pátém místě. Sebastian Pokorný měl na svých prvních závodech velkou smůlu. V prvním zápase se zkušenějším protivníkem se zalekl nástupu na tomoi nage, špatně upadl a zranil se. Matěj Gruber se na soutěžní tatami vrátil po delší pauze a v prvním zápase rozkoukával. Ve zbylých dvou se již zlepšoval a byl zdatným a vyrovnaným soupeřem.

V kategorii mladších žákyň sbírala Květa Raisová zkušenosti. Kláře Šeborové nepřijela žádná soupeřka, tak jí byl domluven zápas mimo soutěž s Hubkovou z Berouna. Judistky se potkaly na tatami dvakrát, přičemž každá jednou zvítězila.

Novák bral bronz

V kategorii staršího žactva se Lukáš Novák v prvním zápase doslova proletěl na chvat sode-curi-komi-goši. Chuť mu to však nevzalo, spíše naopak. Ve druhém utkání předvedl perfektní hod a následně pevné držení na zemi, ze kterého nebylo úniku. V posledním zápase se mu nezadařilo a obsadil třetí místo. Martin Zeman začíná teprve na turnaje jezdit. „Je to pro něj velice těžké, protože začíná hned v kategorii starších žáků, kde ostatní judisti mají již mnoho závodnických zkušeností. Ačkoliv se mu nepodařilo v utkáních zvítězit, nebyl snadným soupeřem a odvezl si mnoho cenných zkušeností," řekl k nováčkovi trenér Jan Pikora.

Petrovi Pokornému se povedl podobný start jako Novákovi – soupeř ho hodil na ukázkové uširo-goši. Poté však předvedl harai-goši s ohodnocením – ippon, a tak bral stříbro.

Fantastičtí Udo Grewe a Katka Myslivcová

V kategorii starších žákyň se parádně předvedla Katka Myslivcová, která všechna utkání ukončila před časovým limitem na ippon a domů si odnesla zlatou medaili. Claudie Grewe a Míša Houdková nastupovaly ve stejné váhové kategorii. Houdková začala výhrou, když využila pohybu soupeřky a sama zaútočila. Ani v druhém utkání nezaváhala. Poslední zápas s oddílovou kolegyní byl opět velmi vyrovnaný. O vítězce rozhodla jediná „sporná" akce, kdy hodnocení wazari rozhodčí připsali na stranu Grewe. Ta si připsala ještě jednu výhru a prohru a brala bronz, Houdková nakonec zlato. Kateřina Telemanová sbírala na prvním turnaji zkušenosti.

Vyvrcholením turnaje byla kategorie starších žáků ve váhové kategorii do 55 kg, kterou vyhrál Udo Grewe, který porazil pět soupeřů. Ve finále, v posledním a nejhezčím zápase dne, porazil až v prodloužení Jakuba Viléma z Příbrami.

Nejúspěšnějším oddílem byla výprava Chomutova, před Táborem a pražskými Vršovicemi (shodný počet bodů). Benešov skončil o pouhý bod na bramborové pozici.

Medailistům gratulujeme a všem přejeme mnoho úspěchů v dalších bojích. Poděkování patří všem, kteří pomohli se zajištěním hladkého průběhu turnaje. Věříme, že příjemné prostředí a hodnotné ceny jsou nejlepší pozvánkou na příští ročník.

ALEŠ PIKORA