Na 400 karatistů cvičilo pod vedením světového šéf-instruktora sensei Tetsuji Nakamury (sensei = učitel, mistr) a 9 senior-instruktorů s 9. a 8. dany (celkem je 10 technických stupňů černého pásu, kdy 10. dan je nejvyšší možný). Kromě evropských karatistů se akce zúčastnilo i několik hostů z jiných částí světa – sensei Bakkies Laubcher z Jihoafrické republiky (9. dan, IOGKF Technical Advisor), sensei Pervez Mistry z Indie (8. dan) a karatisté například z Okinawy, Japonska, Indie, Kanady, USA, Nového Zélandu, Austrálie, Ruska, Burundi, Kazachstánu, Izraele.

Čtrnáct zástupců Sanchin Dojo Benešov (Vlastislav Běhoun, Karolína Bredlerová, Jan Trpík, Kateřina Šmídmajerová, Jan Brunner, Kristýna Šahinová, Vlasta Horáková, Petr Havlík, Radek Makovíny, Richard Šmídmajer, Adam Rešetka, Ondřej Šmídmajer, Emil Bilý a Jindřich Bulan) mělo tu čest se zúčastnit této velkolepé akce, která se uskutečnila v tradičním stylu a ve vysokém tempu. Tréninky byly od pondělí do pátku od 9 do 14 hodin, a od 15 do 17 hodin bylo možné vyzkoušet individuální tréninky dle různého zaměření. Zároveň během pauz bylo možné využít přítomnosti vyhlášeného japonského fyzioterapeuta sensei Rendo Sugimota a jeho týmu. Velikým vyznamenáním pro benešovský oddíl bylo ocenění od IOGKF šéf-instruktorů za vysokou technickou úroveň členů Sanchin Dojo.

Mezi nejoblíbenější část gasshuku pro děti byl jednoznačně trénink se světovým IOGKF šéf-instruktorem senseiem Nakamurou. Tento neskutečně charismatický člověk dokáže děti upoutat na celý den, a ty nejen ztratí pojem o čase a únavu absolutně nevnímají. Navíc se jim věnovala, nejen mezi dětmi, velice oblíbená dua sensei Paul Nolan a sensei Peter Galer (oba 7. dan, senior-instruktoři Anglie) a sensei Kenny Morrison a sensei Gary Adams (oba 5. dan, šéf-instruktoři Skotska).

Podle prohlášení jednotlivých šéf-instruktorů na závěrečném setkání, patřil 31. ročník European Gasshuku k nejlepším a k nejlépe organizovaným evropských gasshuku za celou dobu. Proto jsme nesmírně šťastní, že benešovské Sanchin Dojo mohlo být součástí akce, která vstoupila do historie. Veliké poděkování patří nejen rodičům, kteří děti na své cestě podporují, sponzorům, hlavnímu pořadateli a předsedovi ČAOGK sensei Jaroslavu Kulikovi, ale i městu Benešov, neboť bez jeho podpory by nebylo možné se akce zúčastnit v takovém počtu benešovských dětí.

Závěrem přidávám jednu tezi od sensei Bakkiese, že každý trénink dělá člověka silnějším a vyspělejším a jediným zpomalovacím faktorem či překážkou je pouze člověk sám (lenost, nechuť, jiné priority…). Proto překonávejte sami sebe, a pokud budete chtít, můžete společně se Sanchin Dojo Benešov. Krásné léto.

Jindřich Bulan, Dojo instruktor Sanchin Dojo Benešov