Čtyři lidské životy vyhasly o víkendu na silnicích Benešovska. Jak jinak, zbytečně. Všechny nehody měly společné jmenovatele – spěch, nesoustředěnost a možná i únavu.

„Víkend byl posledním prázdninovým, možná i to se podepsalo pod tím, co se na silnicích dělo,“ domnívá se vedoucí dopravního inspektorátu benešovské policie Zdeněk Štěpánek. „Lidé byli asi unavení a především přecenili své možnosti a síly,“ snaží se zkušený policista najít vysvětlení tragédií.

Přitom na silnice vyrazilo více policistů, než v běžných dnech a ze vzduchu jim situaci na vozovkách popisovaly navíc i posádky vrtulníků.

Olbramovice

K první tragické události víkendu došlo v sobotu ve dvě hodiny odpoledne na silnici první třídy číslo 3.

„Mercedes C 220 vjel při jízdě od Prahy na Tábor z doposud nezjištěných důvodů do protisměru a čelně narazil do protijedoucího Peugeotu 307,“ popsala včera mluvčí benešovské policie Diana Škvorová.

V Peugeotu náraz nepřežil nejen jeho devětačtyřicetiletý řidič, ale smrt tam našel i jeho pes. Také dvaačtyřicetiletý řidič Mercedesu se ze své jízdy domů nevrátil. Na místě zasahovalo šest vozidel záchranné služby z Benešova a Votic a hodně práce odvedli také hasiči HZS Benešov.

„Jedna z helikoptér těžce raněného muže z Mercedesu dopravovala do pražské nemocnice. Muž však po převozu zemřel,“ konstatovala policejní mluvčí.

Automobily, v nichž se současně těžce zranili další čtyři lidé, se srazily asi dvě stě metrů před nechvalně známou olbramovickou šikanou. Policisté odhadli škodu na majetku na 1,2 milionu korun. Přesné příčiny kolize by mělo odhalit další policejní šetření a nařízená soudní pitva.

Bystřice

Hned následující den se na stejné silnici srazila tři auta. Místem děje byla táhlá zatáčka u bystřické benzinové pumpy.

Před čtvrtou hodinou odpoledne tam pětašedesátiletý řidič Renault Scénic, při jízdě na Prahu, ze zatím neupřesněných příčin přejel do protisměru.
Tam se nejprve bočně střetl s protijedoucím Oplem Astra, jemuž náraz vylomil zadní nápravu. Renault pak pokračoval dál v jízdě v tomto jízdním pruhu.

„Při tom narazil do automobilu Audi Q7, který jel ve svém jízdním pruhu směrem na Tábor,“ popsala událost policejní mluvčí Diana Škvorová.

Při karambolu zemřela osmapadesátiletá spolujezdkyně z Renaultu. Těžké zranění utrpěly ve stejném autě také dvě dívky cestující na zadních sedadlech. Řidič se zranil lehce. Stejně dopadli také oba cestující z Audi.

Také u Bystřice přistály dva vrtulníky a jejich posádky spolupracovaly s kolegy ze sanitek RZS Benešov. Škoda se vyšplhala na 700 tisíc korun. Komisař benešovské kriminálky nechal vozidlo Renault zajistit pro jeho případné znalecké zkoumání. Současně zahájil úkony trestního řízení pro přečiny usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Šternov

Čtvrtá smutná událost černého víkendu na Benešovsku se stala jen krátce po té bystřické. Sedmadvacetiletý jezdec na motocyklu Ducati tou dobou projížděl po silnici od Českého Šternberka ve směru na Divišov.

„V pravotočivé zatáčce před Šternovem přejel do protisměru, dostal smyk, spadl na zem a narazil hlavou do svodidel. Následně se odrazil zpět do vozovky. Při smyku se ležící motorka střetla s protijedoucím vozidlem Daewoo řízeného čtyřicetiletou ženou. Ta nestačila na bezprostřední pád motocyklisty zareagovat a levou částí vozidla ho přejela,“ popsala událost mluvčí policie s tím, že motorkář utrpěl zranění neslučitelná se životem. Škodu na vozidlech policisté odhadli na 140 tisíc korun.

POSLEDNÍ PRÁZDNINOVÝ VÍKEND
2008  2009  2010
Počet DN 7 8 9
Úmrtí 0 0 4
Těžké zr. 0 0 6
Lehké zr. 0 3 7
DOPRAVNÍ NEHODY OD 1. 1. DO 30. 8.
2008 2009 2010
Počet DN 1012 658 526
Úmrtí 14 12 16
Těžké zr. 47 39 37
Lehké zr. 239 281 254
Zdroj: DI PČR Benešov