Na železniční trati z Vraného nad Vltavou do Dobříše a Týnce nad Sázavou byla od pondělní 19. hodiny zastavená vlaková doprava kvůli velkému množství stromů spadlých na koleje. Jejich likvidace se protáhla do úterního večera.  Náhradní autobusová doprava nezavedená z důvodu špatné sjízdnosti pozemních komunikací nebyla.

Energetici řešili poruchy nízkonapětové sítě v méně přístupných terénech ješte ve středu. Kalamitní stav na Benešovsku a Praze - východ byl v poledne odvolaný.

Ve 13.30 byl u Jílového u Prahy mezi Radlíkem a Sulicemi za odbočkou na Psáry zjištěný spadlý strom přes komunikaci.

Na Staré Benešovské silnici II/603 u obce Kamenice v poledne spadl strom přes tři pruhy.

Na dálnici D1 na 31. km směr Brno v 10.40 spadl do pravého jízdního pruhu strom.

Hlavní komunikace v Kamenném Přívozu je od 10.45 kvůli pádu stromu asi na hodinu neprůjezdná.

Před 10. hodinou na silnici I/3 u Mirošovic spadl strom a u Ratají nad Sázavou před 10. hodinou spadl kmen na silnici III/3354  z Vítkovic směr Talmberk, který rozřezávají profesionální hasiči.

V obci Pětihosty se dopoledne před půl desátou srazila dvě osobní auta. Při karambolu došlo ke zranění, vozidla brání provozu.

Ráno před 7. hodinou sjelo do příkopu silnice III/1104 u Benešova poblíž křižovatky s vlašimskou výpadovkou nákladní auto. Před 9. hodinou bylo vyproštěné.

ČEZ vyhlásil kalamitní stav

Vzhledem k rozsahu škod vlivem silného sněžení byl v úterý k 6. hodině vyhlášený kalamitní stav pro okresy Benešov, Příbram, Praha východ a Praha západ. Bez elektřiny je v současné době tisíce domácností.

Dispečink eviduje přibližně pět desítek poruch na vedení vysokého napětí především na Benešovsku, Příbramsku, v okolí Dobříše, Slap, Štěchovic, Jílového a Říčan.

Příčinou poruch je pád stromů a větví, které pod tíhou sněhu padají do vedení a dochází k přetrhání vodičů, ulomení izolátorů. Během noci se nám podařilo zhruba tři desítky poruch odstranit a dodávky obnovit do lokalit na Berounsku, Horažďovicku, Brandýse nad Labem, Karlštejně, v Líšanech i na Kolínsku.

V terénu od jsou od pondělního večera i přes noc montéři poruchových čet, kteří se snaží dodávky proudu obnovit co nejdříve. Situaci komplikuje mnohdy těžko přístupný terén, ať již na silnicích, či pak přímo pod linkami vedení. 

„Energetikům se daří opravovat nahlášené poruchy, v souvislosti s trvající nepřízní počasí však přicházejí nová hlášení," uvedla Soňa Holingerová ze Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy.

Silnice uvolňují silnice do úterního dopoledne

Na výjezdu z Jílového u Prahy směrem na Kamenný Přívoz byla od večera uzavřená silnice II/105 kvůli spadlému stromu a další hrozily pádem. 

U Mirošovic v noci narazila dodávka do stromu padlého na jízdní pruh směr Tábor silnice I/3.

Stromy ráno zatarasily příjezdy do Mnichovic od Struhařova i Ondřejova.

Silnice II/101 u Dolních Břežan a ulice Ke Zvoli byly v úterý ráno kvůli pádu stromů neprůjezdné.

Kolem 7. hodiny stromy spadaly také u Stříbrné Skalice a Hrusic.