Od doby, kdy se stala Nela Babková miminkem měsíce, uplynula pěkná řádka měsíců. Už to dávno není takovéto mimčo, které celý den prospí, vzbudí se jen na jídlo a zapláče, když má plnou plenku. Teď je to krásná hnědooká holčička v džínách, růžové mikině a puntíkovaných ponožkách, které jí zahřívaly její lechtivé nožičky.

„Ona je hrozně lechtivá. Na zádíčkách, na bocích a pochopitelně i na nožičkách. I když tam asi nejméně," prozradila na svou dcerku maminka Veronika Zákostelská.

Nelince Babkové je téměř už osm měsíců

Ta svou prvorozenou dceru porodila v pátek 25. července čtrnáct minut po třetí hodině odpolední. Tehdy jí sestřičky v benešovské porodnici navážily 3,19 kilogramu a naměřily 49 centimetrů. To už ale není dávno pravda. Teď osmiměsíční slečna váží přes sedm kilogramů a do sedmdesáti centimetrů jí zbývá jen kousíček.

Na první pohled vypadá malá Nela jako tichá holčička, která sedává svému tatínkovi spořádaně na klíně a pozoruje okolí. Ale podle její maminky to tak úplně pravda není.

„Tohle je pro ni nové prostředí, takže je v klidu. Ale jinak je to pěkný raubíř. Prská, jakmile někde uvidí mobil nebo dálkové ovládání od televize, okamžitě se ho zmocní a odmítá jej vrátit," postěžovala si s úsměvem na rtech dlouhovlasá Veronika.

„Umí i pěkně kňourat. Jako třeba dneska ráno. Ale to byla asi nervózní z tohoto rozhovoru," zažertoval taťka Tomáš Babka.

Malá vítězka je moc šikovná a hodná

Jinak je ale podle obou mladých rodičů Nelinka zlatá a šikovná holčička. Celou noc spí, a schrupne si ještě i dvakrát přes den. A když je vzhůru, rozdává úsměvy na všechny světové strany, brouká si, převaluje se ze zádíček na bříško a zpět, nebo se houpe na kolínkách.

„Každým dnem čekáme, že jí vyroste první zoubek. Ne že by měla nějaké bolesti, ale hrozně jí tečou sliny," poznamenal táta Tomáš.

Tomáš si poradí i s plnými plenkami

Ten, díky tomu, že pracuje coby pokrývač, má v tomto zimním období na obě svoje holky víc času. Proto mohl nejen dorazit společně s Veronikou a Nelinkou do Benešovského deníku na rozhovor, ale může se své prvorozené dcerce i více věnovat. Nic mu prý nedělá problém. Malou přebalí, převlékne, vyrazí s ní na procházku, a teď, když už Veronika nekojí, Nelinku i nakrmí.

„Já jsem přestala kojit asi ve dvou a půl měsících a asi tak od šestého měsíce dostává Nela už i pevnou stravu. Zeleninu s bramborami, ovocné přesnídávky, bílý jogurt. A docela jí to chutná," pochválila Nelinku mladá maminka.

Čím víc je koupelna mokrá, tím lépe

Velkým požitkem je pro Miminko roku 2014 prý koupání. Hlavně pokud je ve vaně dostatek vody a ona může kopat nožičkami a cákat vodu po celé koupelně. Čím víc to cáká tím lépe. K zahození nejsou ani vyjížďky v kočáře nebo cestování autem. To jí zaručeně uspí.

Že je Nelinka holčička se pozná nejen podle růžového oblečení, ale i podle zlatých náušnic, které její ouška zdobí už několik měsíců. Zdědila je po své mamince a moc jí sluší. A kdo by čekal, že jejich aplikace bude provázet nářek, mýlil by se. Prý jen lehce zaplakala, ve chvíli, kdy jí je lékařka nastřelila, a poté už nic.

Nelinka je spokojená i u babiček

„Ona nepláče, ani když nás chvíli nevidí. Klidně jí může hlídat jak jedna tak druhá babička a my víme, že bude v klidu. Jestli je doma nebo u prarodičů chová se stejně. Přes den řádí a v noci spí. Žádné buzení a plakání, že se bez maminky bojí," pěl chválu na svou holčičku Tomáš.

Věří, že stejně pohodové budou i jeho další dvě děti. Tomáš by totiž chtěl celkem tři děti, Veronika by prý skončila klidně jen u dvou.

„Mě by stačil ještě tak za dva roky syn Jakub. Ale Tomáš chce děti tři. Tak uvidíme," uvedla rezignovaně Veronika.

„Bývalý starosta Bílkovic nám prorokoval tři děti a všechno holky. Mně by to vůbec nevadilo, akorát si budu muset udělat zbrojní pas, až budu odhánět nápadníky od baráku," opět zavtipkoval stále dobře naložený táta malé vítězky.

„Nebo je hned zapřáhnu do prací kolem baráku," navrhl vzápětí efektivnější řešení Tomáš Babka.

Jediným úskalím jsou záněty spojivek

Jediným úskalím v životě malé Nelinky jsou opakované záněty spojivek. Jakmile má prý rýmu, okamžitě se jí dostane do očí a musí vyhledat lékařskou pomoc. Jinak se jí veškeré nemoci, ať už dětské nebo třeba nedávno všudypřítomná chřipka naštěstí vyhýbají. Možná je to i tím, že Veronika patří mezi ty matky, které své děti nechávají očkovat. Ať už se jedná o povinná očkování tak i o ta nepovinná.

A kdo všechno hlasoval?

„Celá naše rodina, asi z dvaceti různých mobilů a počítačů, kamarádi, známí, a stejné to bylo i s kupony. My jsme si nechávaly posílat pravidelně, vždy v úterý, ve čtvrtek a v sobotu dvoje noviny domů a zbytek obstarali sousedé, kamarádi a známí," vysvětlila Veronika.