Právě takovou náročnou službu prožili dva benešovští lékaři v noci na 13. dubna. Během jedné noční směny přišli na svět tři chlapci a dvě dívky. Tři miminka se narodila dokonce během pouhé půlhodiny. „Samozřejmě jsme připraveni i na takové situace, kdy rodíme během krátké chvilky i tři miminka najednou,“ potvrdil primář gynekologicko – porodnického oddělení Stanislav Matoušek. „V takových případech je důležité mít zkušené lékaře a personál. Zkušenost je závislá i na počtu porodů, které provádíme. Loni jsme měli 1084 porodů, což zajišťuje erudovanost personálu a lékařů na velmi vysoké úrovni,“ uvedl primář.

Zajímavostí zrodu nového života je například i to, že porody jsou často ovlivňovány změnami počasí. „Je to zajímavé, někdy se stane, že klidně jeden den nemáme žádný porod a hned druhý den je dětí několik. Je to závislé například v létě i na příchodu bouřek, které doprovází změny tlaku v atmosféře. Nás to ale nevyvede z míry, protože vždy slouží dva lékaři,“ upřesňuje primář Stanislav Matoušek.
Od začátku roku má benešovská porodnice na kontě už 300 porodů. Proto se dá předpokládat, že jich za celý letošek bude znovu více než tisíc.

Právě kvůli vysokému počtu porodů se snaží vedení benešovské nemocnice stále modernizovat porodnici a zvyšovat tak komfort a bezpečnost rodiček, novorozenců a samozřejmě i personálu.

Na už třetí sezonu motýlária se chystají pracovníci Ochrany fauny ČR.
Votické motýlárium zakryjí poprvé sítě