Aktuálně proto mohou zájemci jeho uměleckou tvorbu vidět v rámci výstavy v táborském Divadle Oskara Nedbala.

Pro svou malířskou tvorbu čerpá Jan Dvořák náměty především v krajině, kde žije. Proto většina jeho obrazů je cílená hlavně na střední Čechy. "Náměty pro svou tvorbu čerpám všude možně na Benešovsku. Obrazy zachycují jak okolí Bystřice, Jiřína nebo České Sibiře, tak i Podblanicka,” svěřil se Jan Dvořák. Druhou malířovou velkou láskou jsou jeho rodné jižní Čechy. Nejraději se v Jihočeském kraji zaměřuje na tamní selské baroko, které je v jeho dílech odproštěné od popisnosti, budovy jsou vyjádřené většinou jenom barvami.

Čtěte: KRÁTCE: Představí chytré systémy

Malíř Jan Dvořák se snaží do svých děl vnášet novy pohled na místa, které každý důvěrně zná. Jeho praxí je zobrazovat jiný úhel na danou oblast. Hlavní umělcovou poznávací značkou jsou ale dozajista barvy. Umělec se ale snaží také vyjadřovat náladu, která ho při tvoření aktuálně naplňuje, a která k povaze zvoleného místa nezbytně náleží. Vyjadřuje především pocity a vlastní vnímání. „Každý nový obraz je pro mě znovuobjevováním malby. Nechci nikoho ohromit. Usilovně sleduji svou představu, která je někdy na pomezí reality a snu, mezi skutečností a vzpomínkou. Ale přitom o nic méně pravdivá než skutečnost sama. Mé vzpomínkové obrazy vycházejí z touhy se výtvarně vyjádřit a znovu prožívat intenzitu uplynulých chvil, zmocnit se jich v prchavém letu vědomím, vypořádat se s jejich naléhavostí,“ podotkl umělec.

Barevné skvrny jsou novým prvkem tvorby

A právě barevné skvrny v krajinných motivech jsou novým a určujícím prvkem v jeho dosavadní tvorbě. Jihočeská náves s lidovými barokními stavbami je zachycená v celé své nádheře, přesto však prostě. “Malba je uvolněná a vzdušná, světlo v jemných pastelových barvách prozařuje celý námět a přitahuje pozornost,” prozradil umělcův dobrý známý Jan Chára. Jan Dvořák zpodobňuje v malbách ta místa, která je nejvíc zasáhla.

Mezi ta místa, na která umělec nemůže zapomenout, patří i Podblanicko. Od bájné hory Blaník pokračuje Jan Dvořák dál, až se uchýlí i k milovaným jihočeským rybníkům. “Každý máme svou krajinu, svůj kousek země, kam se uchylujeme, kde nacházíme svůj klid. Čím je náš život uspěchanější, čím více nás stravuje, tím toužebněji myslím na tuto krajinu a následně se ji snažím zachytit v obrazech,” dokončuje Jan Dvořák.

Nenechte si uniknout: Radnice už budou moci popřát svým jubilantům

Zájemci, kteří by se rádi pokochali uměleckým vyjádřením Jana Dvořáka, mají dvě možnosti. Mohou navštívit buďto uměleckou galerii Karlov v Benešově nebo zajet do Tábora na aktuální výstavu Jana Dvořáka. Až do 31. března mohou milovníci umění navštívit expozici obrazů pojmenovanou Krajina mého srdce, která je přístupná veřejnosti v Divadle Oskara Nedbala v Táboře. A to v úterý a ve čtvrtek od 15 do 17 hodin a v době večerních divadelních představení.

Kdo je Jan Dvořák?

  • Malíř, pedagog, galerista
  • Jan Dvořák se narodil 18. prosince 1942 v Táboře a léta dětství a mládí prožil v Mladé Vožici. Studoval výtvarnou výchovu a estetiku na Pedagogické a Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Žije a pracuje v Benešově u Prahy. Od roku 1977 byl spojený s Vlašimí, kde vyučoval na Základní umělecké škole. Jeho díla jsou zastoupená v mnoha galeriích a soukromých sbírkách u nás i v zahraničí, například v Rakousku, Austrálii, Japonsku, USA a Německu. Od roku 1971 byl členem Svazu výtvarných umělců. V roce 1990 byl přijat do Unie výtvarných umělců - středočeského sdružení. V roce 1990 se stal členem sdružení Kollegium 90 se sídlem v Hamburku. V témže roce spolu s manželkou Ludmilou založil Uměleckou galerii Karlov v Benešově u Prahy. Do roku 2016 uspořádal Jan Dvořák přes 110 samostatných výstav v České republice i v cizině.

Mohlo by vás zajímat: Odpovídají na otázky k začlenění do pražské dopravy