Návštěvníci si ji mohou prohlédnout každý den kromě neděle od 15 do 17 hodin, v jiný čas pak po domluvě se správkyní kostela. „Na tomto místě vystavuji poprvé. Oslovil jsem jeho správkyni Martu Vrškovou a jsem rád, že jsem tuto možnost od představitelů Českobratrské církve evangelické dostal. Představuji zde jednadvacet obrazů nejrůznějších formátů a všechny jsou s duchovní tématikou,“ vysvětlil Sidonius Jiro.

Jeho rodina je v Benešově usazena od roku 1935, malíř se tam narodil v roce 1962. Tento autodidakt od roku 1995 spolupracuje s japonskou galerií Setan a o dva roky později se účastnil projektu Sorosova centra Umění ve veřejném prostoru, který se konal v pražském Veletržním paláci.  

Sidonius Jiro prezentoval svá díla na kolektivních výstavách v Japonsku, Bulharsku, Francii a dokonce v Oceánii na Novém Zélandě.  „Jak název výstavy napovídá, je expozice koncipována k oslavě velikonočních svátků, což byl ze strany mé i pořadatelů záměr. K Velikonocům samozřejmě vztah mám. Jen si nemyslím, že v naší kultuře jsou pouze o šlehání pomlázkou, zajíčcích a kraslicích, i když i tyto tradice mám velmi rád,“ míní Jiro s tím, že hned vedle stojí tradice duchovnější, historicky důležité, na něž by se nemělo zapomínat. „Všechny společně pak vytvářejí jednotné kouzlo našeho pojetí Velikonoc,“ vyznal se benešovský malíř.

Návštěvníci zábavné a naučné expozice vně domu mohli vyzkoušet netradiční velikonoční kvízy.
OBRAZEM: Dům přírody pod Blaníkem hostil jarní svátky netradičně

Karel Souček