"Přes sto lidí přijelo se šebířovskými muzikanty, zbytek nadšenců je z Kamberka a okolních obcí," prozradila starostka Kamberka Alena Jenšíková. Většina zúčastněných přijela za hudebním programem, vystupující kapelou známou z hudební televize, pojmenovanou Malá muzika Nauše Pepíka. Mnoho lidí ale také svým příjezdem podpořilo vznik nové galerie v Šebířově, kterou posvětili organizátoři dnešní akcí několik hodin před kamberskou sešlostí.

Kamberská hospůdka tedy skvěle posloužila k ukončení celodenní akce, která se konala mimo benešovský okres. "Přijeli jsme do Kamberka, jelikož se známe s místními, jeden z našich členů zde žije. Problém také byl, že v Šebířově nás nechtěli, proto jsme museli program uspořádat tady," podotkl jeden z organizátorů akce, Miroslav Svatek. Ten je také člen bývalého hudebního uskupení, Pionýrské dechovky Šebířov.

Děti si u Čínského pavilonu vyzkoušely nejen lanovou dráhu, ale také různé soutěžní disciplíny či netradiční bubny.
OBRAZEM: Dětské hry hostil Čínský pavilon v zámeckém parku

Pionýrská dechovka Šebířov vznikla před šedesáti lety na popud ředitele šebířovské základní školy, Františka Vavery, narozeného před 110 lety. Již za rok slavil hudební soubor velké úspěchy. Možná také díky Josefu Raškovi, který dechové uskupení vedl a letos taktéž slaví 110 let od narození. "Naše dechovka byla poskládaná z kluků narozených v roce 1944 a 1945. Během roku jsme se secvičili a rok od vzniku jsme se již účastnili celorepublikové soutěže v Bratislavě," podotkl Miroslav Svatek. Nyní se členové bývalého uskupení stále scházejí, obdobnou akci takových rozměrů pořádají snad poprvé. Možná ale ne naposledy. V Kamberku by chtěli uspořádat další událost se známou kapelou Atlas, předběžné datum je naplánované na 16. září.

Kapela Pionýrská dechovka Šebířov slavila hned první roky velké úspěchy. Po smrti ředitele školy ale uskupení utrpělo. Ztratilo velkého podporovatele. Většina členů skupiny se proto vrátila ke všedním životům, rozešli se na středních školách. František Adámek ale u hudebního řemesla zůstal. Šebířovská dechovka ho nastartovala, již přes třicet let je kapelníkem ve skupině Strahovanka.

Slunovrat zahájil Miro Šmajda s Františkem Nedvědem
Slunovrat zahájil Miro Šmajda s Františkem Nedvědem v komorní atmosféře
Ševcovský jarmark v Načeradci se konal již podruhé a návštěvníci se mohli těšit na celou řadu ukázek historických řemesel. Samozřejmě i na to ševcovské.
Ševcovský jarmark splácí dluh načeradským ševcům