„Viděl a zažil jsem už na modelářských vystoupeních u nás i v cizině ledacos, ale aby publikum tleskalo už při vzletu," popsal nový fenomén leteckého setkání provozovatel modelářského letiště a moderátor akce Vladimír Hadač a neskrývá nadšení ze skvělé divácké atmosféry. „Za to všem návštěvníkům moc děkuji," řekl.

Popisovaný děj se na letišti v Nesvačilech odehrál v okamžiku, kdy se čtyřmetrový model transportního letounu Hercules při svém vůbec prvním veřejném vystoupení odlepil od země a jeho let působil tak majestátně a realisticky, že lidé začali spontánně tleskat.

„Byl to skutečně krásný zážitek a to pochopitelně nejen pro mne, ale především pro jednu z hvězd sobotního programu – tvůrce a pilota letounu Hercules Petra Zaňku.

Při už osmém Nesvačilském podívání nechyběl v sobotu samozřejmě ani Vladimír Hadač, provozovatel modelářského letiště a také ten, který dění ve vzduchu stovkám přítomných diváků komentuje.

Vladimír Hadač jako komentátor při Nesvačilském podívání.

Co právě on o modelářském festivalu řekl? Co ho zaujalo?
Už pár let jsem neviděl špičkovou přesnou akrobacii. Ke svojí škodě, protože vystoupení juniorského vicemistra světa Jana Votavy z Neratovic vzalo za srdce nejen mne. Dvouplošník ladných tvarů, pohonná jednotka s protiběžnými vrtulemi, a hlavně náročná a přitom elegantně zalétaná sestava akrobatických prvků. Působivé bylo i vystoupení maket letounů Vzdušných sil Armády ČR. Kamil Šimon s vrtulníkem Mi-24 a Radek Suk s Gripenem, oba stroje pohání jako jejich předlohy turbínové motory, předvedli, jak to vypadá na skutečných manévrech. I tohle vystoupení se konalo Česku poprvé. Pilot vrtulníku z toho měl takovou radost, že si až po přistání uvědomil, že vlastně úplně zapomněl na odpalování maket neřízených raket.

A co bezmotorové letouny, který z nich zaujal nejvíc?
Pěkné byly všechny. Líbila se obloha plná větroňů – od zhruba třímetrového kluzáku Baby Albatross až po dva osmimetrové modely litevských plachtařských orchidejí Lak-19.

Pořádání každé akce s sebou přináší i některé potíže. Zažili jste nějaký adrenalinový okamžik?
Jsem rád, že jich nebylo mnoho. Nejméně spokojený asi odjížděl reprezentant Karel Vodešil, jehož mistrovská maketa historického dopravního dvouplošníku Aero Ae-10.01 po technické závadě přistála na nedalekém poli, což odnesla značným poškozením trupu. Největší nervy měl mladý asi Jan Pastejřík, který předváděl zapůjčený akrobatický model Pitts Bulldog, s nímž absolvoval jen jeden seznamovací let. Naštěstí se mu ale ruce rozklepaly až po přistání, zato ale pořádně.

Kolik pilotů do Nesvačil přijelo tentokrát?
Na programu se podílelo 51 pilotů z Česka a Slovenska. Vše kolem zajišťovalo čtrnáct pořadatelů, převážně členů leteckomodelářského klubu Nesvačily. Program trval přes čtyři hodiny. Diváků bylo tolik, že nestačilo připravené parkoviště, naštěstí jsme mohli využít další plochu na letišti. Právě na parkovišti se prý ale odehrávalo několik nepříjemných konfliktů mezi řidiči, jejichž aktéři si asi sebou nevzali aspoň trochu ohleduplnosti.

Nevačilské podívání ale nebyla letos poslední akce na modelářském letišti, že?
Za dva týdny chystáme společně s plachtaři dvoudenní miniveletrh, na němž zájemci o létání na kluzácích či s jejich modely získají všechny informace o výcviku, službách a třeba o tom, zda si mohou či musí koupit svůj vlastní větroň. Chystáme seznamovací lety jak ve skutečných větroních, tak pravděpodobně i s rádiem řízenými modely. Bude to premiéra, tak jsem zvědav, jak dopadne. Úplnou tečkou za sezónou bude tradiční drakiáda v neděli 11. října odpoledne.