Úřadu městyse Louňovice pod Blaníkem koncem března totiž vydal povolení k pokácení vzrostlého stromu a potvrdil tak své původní stanovisko z počátku měsíce. Správní řízení však zpochybnili vlašimští ochránci přírody, kteří se proti rozhodnutí louňovické radnice odvolali.


„Souhlasíme se správním orgánem, že strom může být v současné době vzhledem k dlouhodobé absenci údržby a k umístění v těsné blízkosti sídla nebezpečný. Nesouhlasíme ale s tím, že jediným řešením je jeho pokácení," vyjádřili se ochranáři k rozhodnutí městyse.


Více než sto padesát let starý strom tak zatím dál stojí v blízkosti stodoly a je součástí řady několika podobně starých stromů. V rámci CHKO patří do skupiny nejstarších stromů. Čeká se, jak dopadne úřední kolečko. Vlašimští ochranáři na základě odborné metodiky odhadují cenu historické lípy na sedm set tisíc korun.


„Jedná se v tomto případě o strom, který patří spíše do kategorie památný strom než strom ke kácení," upozorňují pracovníci Podbalnického ekocentra s tím, že tato lípa je typickým příkladem starého stromu mimořádné hodnoty.

Karel Chlumec