„Pro příchozí jsme připravili se sdružením Císařský regiment bohatý program pro malé i velké návštěvníky. Na louce před zámkem jako obvykle rozbili vojáci ležení z dob třicetileté války, nechyběly ukázky historických řemesel a šermířská klání," líčila krátce před zahájením slavností kurátorka výstav Muzea Podblanicka Veronika Hanusová a dodala, že hlavním dějiště je tak, jako vždy, zámecké nádvoří. Právě tam se znovu odehrávaly scénky z Vostrovcova života.

Návštěvníci si zblízka prohlíželi zbroj mušketýrů, vojenské ležení a ti odvážnější si vystřelili z muškety pod dohledem zkušených členů vojenské kohorty.


„Také bylo možné ve vědomostním testu pro dospělé vyhrát oběd s rytířem Vostrovcem v zámeckém sálu," doplnila pracovnice muzea.
Letošní ročník slavností poznamenaly tropické teploty atakující magickou pětatřicítku, a tak návštěvníků oproti minulým ročníkům poněkud ubylo.

Ti, kteří se přišli podívat, ale nelitovali. Schováni ve stínu stromů parku hojně popíjeli tekutiny a ochutnávali dobové dobroty, jež jim pod plátěnou střechou chystala pracovitá feldmutter se svými pomocnicemi.

Karel Chlumec