Ten letošní, měřeno podle šestimetrové korby nákladního automobilu, který ho do centra města přivezl, má zhruba osm až devět metrů. Ale to se kolemjdoucím nezdá. Část stromu je totiž ukotvena v zakopané trubce.

Najít takový správně rostlý strom, ale není vůbec jednoduché. Platí to, i když by se mohlo zdát, že těch, kteří nabízejí vánoční strom přímo ze své zahrady v Benešově, je řada. A je proto z čeho vybírat.

„Několik nabídek jsme skutečně dostali," potvrdil Evžen Velek, pracovník Technických služeb Benešov.

Právě tato městem zřízená firma zajišťuje nejen výzdobu světelnými řetězy v celém Benešově, ale také obstarává samotný strom.

Podle zmiňovaného Evžena Velka TS lidé z Benešova většinou smrky nabízejí proto, že se jich chtějí zbavit.

„Vzhledem k tomu, že to bývají už značně přerostlé stromy," vysvětlil pracovník TS.

V zahradách přerostlé stromy pak ohrožují své okolí. Jenže nechat si takový strom s kmenem o průměru třicet centimetrů a výškou kolem dvaceti metrů pokácet, také něco stojí. Pokud není kam strom složit, musí se rozřezat nastojato po částech. Žadatel zaplatí za takové, možná i den trvající práci dvou lidí možná více než pět tisíc korun.

Technické služby Benešov raději hledaly přímo v lese.

„Ale najít takový, samostatně stojící kmen s pravidelným růstem větví, je skutečně složité," připomněl Evžen Velek s tím, že takový strom nakonec našel v Tužince a městu jej věnovaly Lesy České republiky.

Ne všem se ale kmen nejspíš bude líbit. Už při jeho včerejším stavění se našli kritici.

„Je strašně hubenej, nelíbí se mi," uvedl jeden z přihlížejících.

Strom vyzdobí pracovníci technických služeb do čtvrtka. Jeho slavnostní rozsvícení naplánovalo město Benešov na nedělní 17 hodinu.