„Je to den všech, pro které se stal motocykl součástí života, láskou i osudem. Jednodenní akce se koná na podporu motorkářů, kteří měli nehodu na motocyklu," řekla organizátorka akce, fyzioterapeutka RÚ Kladruby Štěpánka Foxová s tím, že může dorazit kdokoliv, tedy i nemotorkáři. Cílem akce je nejen užít si pohodový den se zajímavým programem, ale i pomoci někomu z bikerů, který měl tento, nebo minulý rok nehodu na motocyklu. Loňský ročník byl co do návštěvnosti rekordní a na dobrovolném vstupném se podařilo vybrat přes 74 tisíc korun, o čtrnáct tisíc víc, než v roce předešlém.

„Za peníze vybrané při loňského ročníku jsme na základě ankety podpořili Petra Berouška z Plzně. Ten je po nehodě, kdy mu nedal přednost ukrajinský řidič dodávky vyjíždějící na hlavní silnici. Petr už nedokázal dobrzdit. Nárazem do boku auta si způsobil mnohočetná vnitřní zranění, přišel o jednu plíci, ale nejzávažnějším bylo poranění páteře s přerušením míchy. Následkem toho ochrnul na dolní končetiny, ale má i částečné postižení rukou. Za částku která se loni vybrala na dobrovolném vstupném, si Petr pořídil skládací invalidní vozík ze Švýcarska," připomněla Štěpánka Foxová. 

Tváří letošního ročníku je Stanislav „Hegi" Hegedüš, první a jediný vozíčkář v republice, který se i po úraze dokázal vrátit za motocyklová řídítka a může kdykoli kamkoli vyrazit, aniž by mu někdo pomáhal s nasedáním a sesednutím. Standa měl před lety nehodu na motokrosové trati, při které si zlomil krční obratel a je ochrnutý nejen na dolní, ale částečně i horní končetiny. Standa si na svou motorku nechal přidělat sidecar s hydraulickou plošinou, aby z ní mohl přesednou do sedla a plošina slouží i jako přepravník pro jeho vozíček.

„Když si poslední červencovou sobotu uděláte čas a do Kladrub přijedete, budete si moci tenhle stroj prohlédnout a se Standou si popovídat," pozvala organizátorka.

Hlavní program, vystoupení kapel, soutěže a exhibice se konají mezi 14. a 19. hodinou. Konec akce je s ohledem na noční klid v nedalekém rehabilitačním ústavu před půlnocí. Vstupné je i letos dobrovolné.

„Keep Respect je bezalkoholová akce. Užívejte si fajn sezonu bez škrábanců, jezděte s respektem a hlavně koly dolů," popřála Štěpánka Foxová.

Karel Chlumec