CHVOJEN
„Svátek plný hudby a rytmů začne u pískovcového kříže u kostela svatého Filipa a Jakuba ve čtyři hodiny odpoledne," pozval na svátek, který by v každém účastníkovi měl probudit sílu a spojení s přírodou Václav Potůček, hejtman Zemské stavovské rodové unie Benešov a člen sdružení Přátelé Chvojna.

Hlavní tón oslavy jara budou mít na starosti manželé Jan a Hana Marešovi a především jejich tibetské a křišťálové mísy s gongy.

„Bylo by proto dobré, kdyby si i účastníci s sebou přinesli různé nástroje, protože ty se budou hodin jako doprovod," vyzval Potůček.

Beltine je oslava příchodu jara a tepla, zrození, kdy se lidé připravují na to, že budou po zimě zase hospodařit na poli. Svátek je spjatý s bohem Belenem a také s ohněm. Beltine v překladů znamená zářící oheň či Belenův oheň.

Tyto zvyky přetrvaly do dnešních dnů, kdy lidé během filipojakubské noci pálí čarodějnice. Také Keltové totiž zapalovaly velké ohně, které symbolicky očišťovali lidi i zvířata od neduhů a nečistých myšlenek, které v sobě nashromáždili v temném zimním období. Ohně na návrších měly také ochranný smysl. Ohně v domácích krbech se uhasily a zapálily se nové.

V předvečer Beltinu se milenci vydávali do lesů, květen potom byl svátkem milostných her a z této doby možná také pochází líbání pod rozkvetlým stromem na 1. máje.


VLAŠIM
Ivan Mládek a jeho Banjo Band, Petra Janů, Petr Spálený s Apollo Bandem, Franťák Rock, NoName a také Štěpán Kojan či vlašimská dechovka Sebranka. To jsou jen někteří z účinkujících při tradičních vlašimských Májových slavnostech.

Chybět ale nebude ani divadlo a akce pro děti. Slavnosti se konají v zámeckém parku a začínají už zítra v 10 hodin. Program by měl skončit o sedm hodin později.


BENEŠOV
Staročeský jarmark se už zítra koná v centru Benešova. Ten letošní už po dvacáté.

Na prvního máje zaplní Masarykovo náměstí v Benešově desítky stánků. Prodejci nabídnou především ručně vyráběné produkty. Korálky, dřevěné nádobí, misky, dečky, to je ale jenom zlomek toho, co bude k dostání na Benešovském staročeském jarmarku.

Událost se neobejde bez tradičního jídla a českého piva. Návštěvníci budou mít možnost ochutnat celou řadu pochoutek a skutečné benešovské pivo Ferdinand.

„Jarmark odkazuje k jisté české tradici, k řemeslné výrobě a jsme rádi, že bude naše pivo u tohoto spojení," říká Václav Vyvadil z benešovského Pivovaru Ferdinand.

Jarmark začne v devět hodin ráno slavnostním zahájením.

Následně vystoupí dětský folklorní soubor Benešáček, na své si přijdou milovníci dechovky, divadla a další muziky. Vrcholem akce bude vystoupení zpěvačky Anny K., World Queen Tribute bandu a především legendární kapely Olympic s Petrem Jandou.

Užijte si první májový den v Benešově. Májové počasí, tradiční česká jídla a skutečné pivo. Jubilejní dvacátý ročník Benešovského jarmarku bude opět zajímavou akcí.