Co je na drátování nejsložitější? Začátek?
Ani ne. Jenže v dobách mých začátků jsem vlastně ani nevěděla, jak se drát chová. Proto jsem si nechala poradit. Navštívila jsem i dvoudenní kurz s drátováním dvěma dráty najednou. Z knížek jsem se ale moc neučila, spíš jsem se učila metodou pokus – omyl. Buď vzniklo něco pěkného, nebo jsem to zmačkala a začala nanovo.

Na váš kurz přišlo dvacet žen. To je hodně, že? Jaké jsou vaše votické žačky drátenice?
Překvapilo mě, jak velký zájem o kurz bude. Počítala jsem se šesti, nanejvýš deseti účastnicemi. Když jsem se dozvěděla, kolik jich tu bude, vzala jsem si s sebou pomocnici. Votické ženy, jak to tak zatím vypadá, jsou šikovné, myslím, že jim drátování půjde pěkně od ruky.

Je drátování ryze ženskou záležitostí? Dnes ve Voticích není ani jeden…
Drátenictví je původem chlapská práce. Funkční drátování, které stojí na začátku drátenického řemesla, byla poměrně těžká práce se silným drátem, který měl chránit keramické nádoby. I dnes sice existuje funkční drátování ale i to má spíš dekorativní charakter. Dnes se ale spíš pracuje se slabším drátem a drátuje více žen.

Vím, že se ale prodávají i hliníkové dráty různě barevné, Jsou sice silnější než ten z transformátoru, který právě držíte v ruce, ale i hliník je docela tvárný a měkký kov. Jak se s nimi pracuje. Ty asi nejsou pro úplné začátečníky.
Máte pravdu. Pro úplné začátečníky je nejvhodnější měkký slabý drát. I černý železný drát už vyžaduje určitou zkušenost a zručnost.

Kdy budete mít další kurz, kde se od vás zájemci můžou drátování naučit?
Jsem na mateřské a tak mám kurzy jen na základě poptávky, jako třeba tady, ve Voticích. A když vidím, jaký je tu o drátování zájem, jsem zvědavá, jestli bude zájem o pokračování. Ráda bych ukázala ještě další možnosti práce s drátem.

Vystavujete své práce také?
Loni jsem vystavovala dvakrát. Ve votickém zámku a právě tady, ve Voticích.

Tak třeba i tam, dospějí po tomto workshopu vaše dnešní studentky.
Přála bych jim to!