„V Benešově budeme koncertovat poprvé, nejblíže jsme zatím hráli před pár lety v Mníšku pod Brdy,“ uvedl zpěvák Lukáš Michna.

Dnes již devítičlenný hudební soubor vznikl počátkem roku 2009 pod pracovním názvem Lednická kapela, který se o rok později změnil na Melody Gentlemen Lednice. Základem repertoáru jsou československé swingové evergreeny z 30. a 40. let minulého století, slavné filmové melodie i mezinárodní taneční šlágry té doby.

Koním z jankovské kauzy se daří lépe a lépe.
Odebrání jankovských koní bylo oprávněné

Svým hudebním projevem, nástrojovým obsazením i celkovým stylem se chce soubor přiblížit menším prvorepublikovým tanečním orchestrům. Do svého repertoáru vybírají Melody Gentlemen skladby, které hrávaly taneční orchestry za první republiky a protektorátu či poválečné orchestry do února 1948.

„Spolupracujeme s několika aranžéry, kteří pro nás skladby sepisují ze starých nahrávek. Dbáme na autentičnost, proto se snažíme dohledávat dobové nahrávky orchestrů ve složení podobnému tomu našemu,“ poznamenal zpěvák z lednického souboru.

A čím je muzikantům blízká právě hudba první republiky? „Svou lehkostí a bezstarostností. Ale i významem, který živá hudba tehdy na trhu zaujímala. Hudebníci ztvárňovali to, co dnes bereme jako standard v podobě reprodukované hudby, různá hudební tělesa byla nedílnou součástí spousty veřejných míst. Myslím, že díky tomu je hudba tohoto období dnes vnímána jako něco, co nelze věrohodně nahradit jedním klávesovým nástrojem. A to je pro nás výzvou i potěšením zároveň,“ vysvětlil Lukáš Michna.

Do benešovského pivovaru přijel na inspekci sám arcivévoda František Ferdinand d´Este.
KRÁTCE: Život arcivévody poznají lépe