Mají klubovnu v novém obecním domku, v jehož sousedství je pečlivě udržované travnaté hřiště. V roce 2005 díky investici města Benešov bylo vybudované jedinečné místo pro veškeré akce.

„My jsme tehdy neměli ani auto, jen stříkačku osmičku. Teď jsme naprosto spokojení s T 805, kterou jsme si koupili v dezolátním stavu. A vidíte? Je téměř jako nová," usmívá se velitel jednotky Karel Baštář.

Stálo to dva roky práce, velké opravy byly zadané firmám.  Říká, že jejich hasičské auto je pravděpodobně jedinou „osmsetpětkou", která zabloudila při cestě do Prahy a mohla tak být vyfotografovaná pod sochou sv. Václava.

Není pravdou, že by „pětková" jednotka nikam nevyjížděla.

Občas, zvláště po vydatných přívalových deštích, pomáhají společně s jednotkou z Úročnice s čerpáním vody v katastru města Benešov.

„Také zdejší Střížkovský potok nám ukazuje občas co dokáže. V roce 1987 a 2000 se rozvodnil ve stejné datum, třináctého června," vzpomíná jednatel Pavel Kovář.

Vysloveně se těší na velká taktická cvičení v rámci okrsků, letos je čeká noční prověření sil v Přestavlkách. Hasičské tradice, zejména v oblasti společenského života, si bedrčští přímo ušili na míru.

Letos se uskuteční dvanáctý ročník „Zlaté husy bedrčské". To znamená, že na svátek sv. Václava je napečeno hodně přes stovku vykrmených husí.

„Jedna část je soutěžní, zájemce dostane syrovou husu, hlávku zelí a sáček mouky a musí pokrm připravit," přibližuje zákulisí disciplíny starosta sboru Jaroslav Žížala.

Ostatní husy jsou upečeny ve velkém, přicházejí desítky lidí z blízka i daleka, pochutnávají si, baví se.

Zvláště když začnou  netradiční soutěže pro děti i dospělé a spustí tři kapely včetně dechovky.

„Například hod pětikilovým železným  husím stehnem, naplnění nádoby s vodou ze džberovky nebo hod syrovým vejcem ," upřesňuje Karel Baštář. Neméně oblíbenou se stala obecní zabijačka, během níž je ozdobený venku rostoucí vánoční stromeček.

V Bedrči není problém ani s jakoukoliv brigádou. Třeba v létě běžně dorazí třicítka lidí, pokud je nutné cokoliv spravit, uklidit nebo upravit v obci.

„Možná více než kde jinde  jsme vybaveni kladným viděním světa, vzájemnou tolerancí a pochopením," doplňuje Pavel Kovář.

Věra Nutilová