Život netopýrů už nebude záhadný
Vlašim - Netopýří noc v Podblanickém ekocentru ve Vlašimi mohou zájemci zažít ve čtvrtek. Promítání a beseda s Dagmar Zieglerovou začíná již v 19 hodin. Návštěvníci uvidí i handicapované netopýry žijící v ekocentru a budou si je moci dokonce pohladit. Pro děti budou připraveny v rámci akce zajímavé, tématické úkoly a také netopýří dílnička. Při příznivém počasí se na konci besedy mohou návštěvníci vydat spolu s průvodcem do blízkého Vlašimského parku, kde mohou přítomní hledat netopýry pomocí ultrazvukového detektoru. 

V domě prodávají výtvarná díla
Vlašim - Navštívit prodejní výstavu nazvanou Cestou i polem mohli návštěvníci po celé prázdniny a mohou i nadále. Tato výstava byla zorganizována členy Klubu přátel Podblanické galerie a v prostorech Domu přírody Blaníku nabízí ukázku prací členů klubu. Ve výstavních prostorách je v rámci výstavy možné zakoupit výtvarná díla Oldřicha Hejzlara z Býkovic a Františka Mrkvičky z Bořeňovic. Expozici v Domě přírody u Krasovic mohou zájemci navštívit ještě do 31. srpna. Otevírací hodiny nejen výstavy a celého domu je vždy od úterý do neděle od 9.30 do 17 hodin.

Muzeum Podblanicka ve Vlašimi nabízí návštěvníkům také stálou výstavu S přesnou muškou.
Unikátní malované tablo obohatilo expozici

Prohlédnou si, jaký byl Benešov v minulosti
Benešov - Výstavu fotografií Josefa Nerada s názvem Proměnlivá tvář Benešova návštěvníci mají možnost vidět do 21. srpna. Tyto fotografie, vystavené ve výstavní síni Benešov, si může prohlédnout zdarma úplně každý a tak si například vzpomenout, jak si Benešov pamatuje z minulosti. Na výstavě nechybí fotky ze současnosti, aby si návštěvníci mohli porovnat, jaké proběhly ve městě změny.

V huti jsou k vidění studentské výtvory ze skla
Sázava - Studentskou výstavu skla a výtvorů z něj mohou zájemci navštívit až do samého konce prázdnin, tedy do 31. srpna. Tato výstava je umístěná v galerii hutě František v Sázavě. Na expozici se spolu se svými kreativními výtvory podíleli studenti z Fakulty umění a designu Jana Evangelisty Purkyně až z Ústí nad Labem.

Pestré příběhy oživují Podblanické ekocentrum
Vlašim - Výstavu nazvanou Pestré příběhy, mohou návštěvníci vidět až do 3. září. Expozice je připravená v Podblanickém ekocentru ve Vlašimi a představuje malířské obrazy Stanislava Tomaštíka. Stanislav Tomaštík vystudoval Fakultu dětského lékařství v Praze a kresbě se začal věnovat až po odchodu do penze.

Posluchače na akademii seznámí s živou historií  
Vlašim - Pořadatelé Akademie třetího věku ve Vlašimi již vyhlásili další téma příštího semestru. Bude jím Živá historie. Zájemci se tak nyní mohou na vzdělávací kurzy přihlásit ve Farní charitě ve Vlašimi. Nejlépe ale co nejdříve, o účasti totiž rozhoduje pořadí přihlášky. S živou historie posluchače seznámí Vladimír Srb. Celý kurz bude rozdělený na pět setkání, každá přednáška trvá 4 vyučovací hodiny.

Vodní dům v Hulicích je nejen architektonicky zajímavá stavba, ale i atraktivní místo pro výlety.
Vodní dům se uchází o cenu za architekturu

Kurz se bude konat od letošního října do ledna 2018 ve farní besídce u kostela sv. Jiljí. Nejdříve si studenti Akademie proberou základy vlastní historie, načež budou zkoumat dějiny rodin, osobností a firem. Naučí se také práci historika, tedy práci s prameny.Lektor je také naučí, jak napsat kvalitní historický text. To ale není vše, zájemci se také mohou těšit na výzkumy rodů, na seznámení s archivní prací i na přednášku o moderní společnosti a historii.


Již v tuto chvíli je také jasné, jaký kurz budou moci zájemci navštívit na začátku příštího roku. Organizátoři Akademie připravují téma První republiky.