Čechtická lilie znovu zavoní folkařům a fandům country
Čechtice – Počtyřiatřicáté se ve farní zahradě uskuteční už v sobotu festival folkové a country hudby Čechtická lilie. Setkání pro příznivce této hudby zorganizoval Spolek Čechtická Lilie & TO Daisy Town. Přehlídka startuje ve farské zahradě v 15 hodin a návštěvníci tam uvidí kapely Somráček, Stráníci, Todáš, Ve čtvrtek v pět, Sešup, Velorex a Hubertus. v doprovodném programu vystoupí taneční skupina Siderea Praha a k vidění budou také historické tance. Čechtickou lilii moderuje Radek Mareš. 

Za zabijáky i spojenci se můžete vypravit do Čerčan
Čerčany – Dvě zajímavá filmová představení přivezli na tento víkend pro své diváky provozovatelé čerčanského biografu. Už zítra jim promítnou Zabijáky z maloměsta. Prudce nekorektní dánská komedie o tom, že si najmout ruského vraha, protože to vyjde levněji, než se rozvést. Promítání začne v 19.30. Už v sobotu se mohou příznivci romantiky vypravit do čerčanského kina snímek Spojenci. Britský film zavede diváky do období II. světové války a nastolí otázky, jak budeme reagovat, když zjistíme, že náš nejbližší člověk není tím, za koho se vydává. Hlavní role ve filmu o životě kanadského špiona a francouzské učitelky, kteří se do sebe zamilovali ztvárnili Brad Pitt a Marion Cotillard. začátek tohoto představení je v Čerčanech v tradiční čas, tedy v půl osmé večer. 

Open Door Hospital fest se bude konat v Konopišti
Benešov – Benefiční akci, jejíž výtěžek pomůže porodnici v benešovské Nemocnici Rudolfa a Stefanie chystá toto zdravotnické zařízení na 26. srpna. Čtvrtý ročník festivalu Open Dor Hospital fest uspořádá nemocnice na jiném, než obvyklém místě. V areálu Nové myslivny na Konopišti začne už hodinu před polednem. „Museli jsme přehlídku přesunout, protože na louce, kde se odehrávala dříve, je nové parkoviště pro naše pacienty,“ informoval mluvčí a ombudsman nemocnice Petr Ballek. Současně s tím se ale pořadatelům otevírají nové možnosti. Jednou z nich je možnost oslovit akcí a její myšlenkou i návštěvníky z celé České republiky, kteří přijedou na výlet do Konopiště. Na pódiu se vystřídá osm formací z Benešova a okolí. Zahraje Poprask, Rucenohy, Lady Praga, Rock Tom, Vesper, Zelenina, Ultima či kapela ATD. 

Benešovská hasičská liga pokračuje noční soutěží
Načeradec – Devítikolová soutěž určená pro sbory dobrovolných požárníků, Benešovská hasičská liga, pokračuje v sobotu šestým kolem. Soutěže se účastní hasiči z Benešovska i okolních okresů. Aktuální kolo organizují pro své kolegy a kamarády dobráci z Načeradce jako soutěž noční. O pohár starostky městyse začnou požárníci usilovat ve 21 hodin. Přihlásilo se zatím šestnáct sborů. Benešovská hasičská liga má tradici dlouhou už deset let. 

Votické náměstí.
Díky Bene-busu by rychlíky měly stavět i ve Voticích

Týnecký střep
Týnec nad Sázavou - Tři dny, počínaje zítřkem, potrvají multižánrové městské slavnosti nazvané Týnecký střep. Prolog obstarají z jeviště před radnicí rockeři. Jejich zvuk neutichne ani v sobotu. To už ale v areálu hradu, začne v 10 hodin program pro malé i dospělé návštěvníky.

Koncert kapely Vesper
Vlašim - Blýská se tkání tour. Právě tak se jmenuje turné skupiny Vesper, která už v sobotu 5. srpna vystoupí od 20 hodin ve vlašimském sportovním areálu Na Lukách. Kapela Vesper hraje vlastní melodické rockové skladby s českými texty, plné dravé energie a nadšení.

Slavnost ovocných knedlíků
Konopiště - Slavnost ovocných knedlíků, kulinářský počin spojený se zámkem Konopištěm a Františkem Ferdinandem d´Este, který švestkové knedlíky miloval, se uskuteční v sobotu a neděli 5. a 6. srpna na státním zámku u Benešova. Knedlíky budou k mání na nádvoří.

Sportovně kulturní festival Rock´n´ride.
ROCK'N'RIDE: Freestyle triky, skvělá atmosféra a závody endura!

Ikonopisci v sázavském klášteře
Sázava - Ikona – okno do nebe. To je název akce, kterou v sázavském klášteře na neděli 6. srpna připravil pro zájemce, kteří se chtějí seznámit s ikonopisci a jejích uměním Národní památkový ústav. Ten si na neděli do Sázavy pozval Martina Damiana a jeho přátele.

Dřevořezby v týneckém muzeu
Týnec nad Sázavou - Výstavu dřevořezeb sochaře Luďka Vondry nazvanou Křížová cesta mohou zájemci o tento druh umění vidět ve výstavních prostorách Městského muzea Týnec nad Sázavou v areálu středověkého hradu. Expozice je veřejnosti přístupná až do 30. září.

Na bohoslužbě požehnají dopravním prostředkům
Chvojen - Bohoslužbu spojenou s žehnáním dopravním prostředkům připravuje na neděli 6. srpna sdružení Přátelé Chvojna. Žehnání začne v 15 hodin a zájemci o tento obřad mohou přijet před kostel sv. Filipa a Jakuba na Chvojně auty, na motocyklech či kolech.

Sbírka potravin. Ilustrační foto.
Balíčky potravin i hygieny pomáhají stovkám lidí