„Opravdu nás překvapilo, kolik se tady hned napoprvé sešlo lidí," uvedla Jana Hejhalová z votického infocentra a potvrdila, že si zpívání na Komenského náměstí užilo ve středu podvečer kolem stovky lidí. Dětí i dospělých.

Základ zpívání koled, tak jako například v Benešově, tvořil i ve Voticích dětský sbor složený ze žáků místní umělecké školy pod vedením Milana Včeláka.

„Hudebně sbor doprovodila Kamila Magdaléna Čadová z Církve československé husitské. Zpívali ale samozřejmě i dospělí," připomněla Jana Hejhalová s tím, že na zahřátí podávalo votické infocentrum přítomným podle věku, teplý čaj, nebo svařené víno.

Podobně skvělou atmosféru si zpíváním koled přivodili, dokonce už podruhé, také účastníci v Psářích na Vlašimsku.

„Akce se nám vydařila. Účast byla ohromná, přišlo čtyřiapadesát lidí – paráda," informovala krátce po odeznění koled zastupitelka Psář a hybná síla obce, Hana Šťastná. Ta současně potvrdila, že si koledy na návsi pod ozdobeným vánočním stromem zazpívaly všechny generace.

„Přítomni byli dokonce i psí miláčci a samozřejmě při zpívání nechybělo ani pohoštění svařákem, domácími vánočkami či domácí tlačenkou z divočáka," dokreslila Hana Šťastná atmosféru setkání při světle svíček a jiskřících prskavek a na dohled od osvětleného kostela.

Už druhé setkání v rámci akce Česko zpívá koledy s regionálním Deníkem v Psářích nedaleko Vlašimi sice skončilo hodinu po jeho zahájení, ale účastníci při něm stihli všechny „předepsané" koledy – Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Den přeslavný jest k nám přišel a Pásli ovce Valaši. Nezapomněli ani na Veselé Vánoce skladatele Jaromíra Vomáčky a textaře Zdeňka Borovce, kterou známe všichni spíš jako Vánoce, Vánoce přicházejí. Do Psář na zpívání dorazila také moderátorka zpravodajství ČT 24 Jana Peroutková, na níž u vánočního stromu čekal táta s babičkou, a přivezla s sebou z Prahy posilu, kolegyni z České televize Petru Tuháčkovou.

„Děkuji všem za hojnou účast, krásnou atmosféru a perfektní zpěv. Rozešli jsme se jen kvůli tomu, že foukal opravdu studený vítr," dodala Hana Šťastná a připomněla ještě, že už v pátek 12. prosince pořádá Klub turistů Psáře soutěž o nejlepší vánoční cukroví.
Do zpívání koled se poprvé zapojili také lidé z městyse Vrchotovy Janovice.

„Jsem nadmíru spokojená," uvedla pro Benešovský deník nová starostka Marcela Čedíková. „U vánočního stromu se nás sešlo opravdu hodně, odhaduji, že to bylo více než sto lidí a to je pro mě překvapivé na to, že se zpívání konalo vůbec poprvé," přiznala starostka.

Na předdvoří vrchotojanovického zámku zpívaly především děti, ale podle Marcely Čedíkové, která se do zpívání koled také zapojila, se ke zpěvu nechali strhnout všichni.

„Myslím, že jsme se se zpěvem poprali všichni velice zdárně, i když koleda Den přeslavný jest k nám přišel, byla pro nás přece jen trochu těžší. Ale nakonec jsme zvládli u tu," usmála se do telefonu starostka Vrchotových Janovic.

To, jak skvělou atmosféru si zpěváci v centru městyse navodili, potvrzuje i skutečnost, že účastníci zůstali na místě ještě dlouho po odzpívání pěti základních koled a závěrečné písně Vánoce, Vánoce přicházejí.

„Měli jsme tu i občerstvení v podobě teplého čaje, punče a domácích vánoček," dodala spokojená Marcela Čedíková.

Podruhé se v krátké, čtyřleté historii akce Česko zpívá koledy s regionálním Deníkem sešli u kapličky na návsi ženy ze sboru Sedmpánské zpěvačky.

„Byly jsme skoro všechny, sešlo se nás deset," potvrdila Štěpánka Bézová, členka sboru a také místostarostka Trhového Štěpánova, kam osada správě spadá. „Kolem se sešlo asi dvacet lidí a to je na poměry obce poměrně dost. Navíc se lidé také k našemu zpívání přidali. Kdo neznal slova, ten si pomohl zpěvníkem z Deníku," uvedla zpěvačka s tím, že příjemně načatý večer dokončili ti, co přišli na akci, které se v celé České republice zúčastnili lidé na celkem 570 místech v sedmpánské restauraci při grogu.

„Příště si ale zajistíme už na zpívání vlastní svařák," usmála se na závěr telefonátu Štěpánka Bézová.