„Za posledních pět let se původní vydání sedmkrát dotiskovalo, velký zájem byl o ilustrované vydání, zájem o příběhy Harryho Pottera mají lidé stále," říká za skupinu Albatros Media Veronika Sonnková. Reedice je podle ní určená pro nové čtenáře, ale i pro ty, kdo již mají výtisky od čtení ohmatané.

V českém překladu vyšla první kniha Harry Potter a kámen mudrců v roce 2000. První díl měl opatrný náklad 10 000 výtisků, poslední, který k nám doputoval v roce 2008, už 200 000 kusů.

Astrid Lindgrenová
Týden Astrid Lindgrenové představí i neznámý život spisovatelky

Knihy o Harrym Potterovi téměř patří mezi klasiku literatury pro děti a mládež, čtou je ale i dospělí. Zájem čtenářů nepolevuje již dvě dekády. „Dokládají to i vysoké prodeje osmého příběhu ze světa Harryho Pottera, scénáře Harry Potter a prokleté dítě," říká Sonnková.

Kniha vyšla v září loňského roku a okamžitě po vydání se stala bestsellerem, do konce roku dosáhla na magických 100 000 prodaných výtisků. Letos v květnu ji Knihou roku 2016 zvolili uživatelé serveru Databáze knih a titul se stal také Českým bestsellerem roku 2016 v kategorii dětská překladová literatura. Původní série vycházela v letech 1997/2007 a po světě se jí prodalo přes 450 milionů výtisků.

Knihy vyšly v 79 jazycích, byly úspěšně zfilmovány. Albatros 20. výročí připomene reedicí původní série s novými obálkami a ve větším formátu.