Ještě než se natěšení diváci ve Společenském centru Týnec dočkali té své, hudební části, museli skousnout nikde neavizovaný rozhovor 
s kandidátem na prezidenta České republiky, Janem Fischerem i podporu jeho kandidatury vedením města.

Článek o tom vyšel už v pátek 23. listopadu, ale slovo adepta na prezidenta v něm nezaznělo stejně, jako názor známého politologa Jiřího Pehe. „Zákon zneužit nebyl, ale neohlášené pozvání kandidáta a jeho otevřená podpora na akci, která s tím nemá nic společného, je dosti neetické," uvedl pro Benešovský deník Pehe.

Z Kanceláře Jana Fischera přišla na redakční mail odpověď na žádost o vyjádření až v neděli 25. listopadu, čtvrt hodiny před půlnocí.

„Předně se omlouvám za pozdní odpověď. Váš mail bohužel dorazil v extrémně exponovaných dnech," vysvětlila v úvodu dopisu Jana Víšková, mluvčí Kanceláře Jana Fischera. „Na festival v Týnci nad Sázavou pozvala Jana Fischera paní místostarostka Bursová. V květnu tohoto roku zatelefonovala jeho ženě Daně a pozvala Fischerovy jako hosty festivalu s odkazem na jejich spojení s Týncem nad Sázavou, kde mají v Čakovicích chalupu a žili zde rodiče Dany Fischerové. Zároveň paní místostarostka Jana Fischera požádala o krátký rozhovor o tomto kraji na pódiu," potvrdila Víšková s tím, že vzhledem ke vztahu, který Jan Fischer k Týnecku i k vážné hudbě má, se manželé Fischerovi rozhodli akce zúčastnit.

„Jan Fischer svou účastí respektoval dohodu s tím, kdo ho na akci zval, a neprověřoval, kdo míní v souvislosti s jeho osobou co říci, a zda diváci s jeho vystoupením souhlasí. To, že některým návštěvníkům uvedené vystoupení před koncertem vadilo, je Janu Fischerovi velmi líto, a jakkoli za toto nedorozumění nemohl, případným nespokojeným divákům se omlouvá," dodala mluvčí Jana Víšková.

Václav Hudeček: Jsem pravidelným hostem Podblanického festivalu od jeho začátků. V posledních letech bývá tradicí, že některé vybrané koncerty mívají svého patrona. Nejinak tomu bylo i v Týnci. Pořadatelé, kteří také koncert uváděli, pozvali manžele Fischerovy, kteří mají v kraji chalupu.

Jelikož se koncerty připravují dlouho dopředu, věděl jsem o účasti manželů Fischerových na tomto koncertu coby patronů již dávno. Shodou okolností se mezitím Jan Fischer rozhodl kandidovat na úřad prezidenta republiky a tak mohla jeho účast na tomto večeru vyznít jako předvolební akce. Ujišťuji Vás, že tak to míněno nebylo. 

MUDr. Petr Máj, Prosečnice: S velkým zadostiučiněním jsem si přečetl kritický článek v Benešovském deníku o prezidentské agitce Jana Fišera před koncertem Podblanického hudebního podzimu v Týnci nad Sázavou. Byl to vskutku otřesný zážitek medvědí služby (vzhledem k prezidentskému kandidátovi) a bezohledné arogance mocných (vzhledem k divákům a účinkujícím umělcům).

Je úplně jedno, zda byl autorem scénáře oné infantilní materialistické agitky sám kandidát, nebo pan starosta s paní místostarostkou, nebo se jednalo o jejich dílo společné. Tak jako tak jsme se styděli snad všichni přítomní.

Ze všeho nejvíc mě ale zaujal postoj paní místostarostky, když dodatečně říká: „Nemáme vůbec pocit, že jsme tento hudební festival, který ctíme a jsme rádi, že se k němu můžeme každoročně připojit s koncertem v Týnci, zneužili k politickému účelu…". (Je to taková prostota, nebo tak velká lež?!)

V každém případě by mě (a jistě nejenom mě) zajímala odpověď na otázku, kdo dostal za tuto akci zaplaceno. Hudební festival, či město Týnec nad Sázavou? Nebo snad někdo konkrétní? Možná pan starosta s paní místostarostkou milosrdně ušetřili panu Fišerovi z peněz, které na svou prezidentskou kampaň dostal (např. od směnárníka Mikoláše Švejdy, dva miliony, miliardáře Tomáše Chrenka, devět milionů…)?

Pokud ale jde o samotného pana Fišera, tak zase až tak šetrný ve své předvolební kampani není.

Na internetu se můžete dočíst, že z původních 14 165 000 Kč utratil (od dubna do 11. listopadu) již 12 627 846 Kč.