"Několik let jsme hledali nejoptimálnější formát, a když jsme ho našli, tak ho už jen dolaďujeme,“ popsal Karel Rozkošný, hlavní pořadatel festivalu, za nímž stojí parta lidí ze spolku Čechtická lilie.

Oním nalezeným formátem je dnes rodinný festival s dobrým zázemím pro posluchače i muzikanty. Každý si při něm ve farní zahradě, kde se festival koná, najde své místo. Děti mají zábavu ve svém koutku, rodiče zase baví vystoupení a muzika. 

„Máme tu zázemí i pro vozíčkáře, mohou přijít se svými zvířaty i pejskaři. Navíc to není jen ryze folk a country festival, ale žánry často přecházejí mezi sebou a někdy jsou laděny i rockově,“ popsal Karel Rozkošný s tím, že základem akce je, aby tam vystupovaly především akustické formace. 

Krásné letní počasí provází sobotní program multikulturní přehlídky Týnecký střep.
OBRAZEM: Týneckému střepu přeje počasí

I když do Čechtic nejezdí velké hvězdy, ale „jen“ amatéři, vystupovat tam nemůže kdekdo. 

„Kromě toho, že musí umět dobře hrát, musí z jeho muziky vycházet energie a to je základ,“ dodal šéf festivalu.

A že to v Čechticích dělají dobře, dokazuje návštěvnost. Každoročně na farní zahradu přichází více než dvě stě diváků. Patří k nim i František Fiala z Mrače. Do Čechtic jezdí už deset let. 

„Jezdím za kamarádem Karlem Rozkošným a také proto, že je to tu bezvadné. Je tady parádní voraz od práce, pohodička a pokaždé si to tady moc užiji,“ dodal František Fiala.

Momentky z Expa v Astaně.
Kuchaři z Benešova vaří při Expu v Astaně guláš z koniny