Duo Siempre Nuevo vystupovalo ve Vlašimi již několikrát. Jak společně s Barborou Poláškovou, tak s Pražským kytarovým kvartetem, kde oba hudebníci také působí. „Na Vlašim máme vždy jen pozitivní vzpomínky. Akustika sálu na zámku je jako stvořená pro kytaru a publikum je již po těch letech vzdělané a zkušené, a to se poté odráží na příjemné atmosféře koncertu,“ zdůraznil Matěj Freml.

Ten má k Vlašimsku velice blízký vztah, neboť pochází ze Zruče nad Sázavou. „Do Vlašimi jezdím pravidelně na procházky do parku, zmrzlinu do cukrárny na náměstí a na koupaliště v letních parnech. Zajímavostí je, že kolega Patrick Vacík se nakonec oženil s rodačkou ze Zruče a společně plánují život v našem městě,“ vysvětlil Matěj Freml.



Duo Siempre Nuevo bylo založeno v říjnu roku 2007, kdy oba kytaristé studovali na Hochschule für Musik Franz List v německém Weimaru. O rok později duo vyhrálo svoji první mezinárodní soutěž v italské Gorizii a od té doby jsou tito mladí umělci pravidelně zváni na nejrůznější koncerty a festivaly, a to jak v Čechách, tak i v Německu, Itálii, Polsku a na Slovensku, velké úspěchy slaví také v Číně.

Soubor má tak široký repertoár, že na každou koncertní sezónu nabízí minimálně tři projekty. A přizpůsobí hudebníci repertoár skutečnosti, že vystoupí na zámku? „První polovinu koncertu odehrajeme na kopie romantických kytar, které by mohly ještě umocnit atmosféru dobového sídla,“ prozradil Matěj Freml.

Karel Souček

Spolku českých vlastenců přibyla na praporu zborovská stuha.
Zborovskou stuhu vlasteneckého spolku požehnal farář