Po loňské úspěšné premiéře a nadšeném ohlasu tohoto svátku uměleckého slova připravil osvědčený organizační tým neméně bohatý a zajímavý program i na letošní přehlídku. Ta má celkem šest pořadů, které obohatí kulturní život Benešova až do konce měsíce března, který je už tradičně spojovaný s knihou.

Zahajovací večer festivalu, nazvaný podle programové statě Vítězslava Nezvala Papoušek na motocyklu, připomenul živou a umělecky zajímavou formou období českého poetismu dvacátých let minulého století a jeho odraz v literární tvorbě.

Dobrá zpráva: Výzkum potvrdil, že nejlépe se podniká v Benešově

Hlavní protagonisté večera, básník Vladimír Janovic a herec František Kreuzmann za pozorné a citlivé spolupráce vynikajícího kytaristy a písničkáře Jana Matěje Raka, přiblížili společenskou situaci dvacátých let minulého století a atmosféru, v níž se zrodil tento umělecký směr. Ve výběru z básní nejvýznamnějších autorů tohoto období Vítězslava Nezvala, Konstantina Biebla, Františka Halase, Jaroslava Seiferta, Karla Konráda, Vladislava Vančura rezonovaly pocity radosti a šťastných stránek života, které stály v centru pozornosti poetismu.

Umělecky působivý a mistrovský přednes Františka Kreuzmanna doplněný obsahově věcným a fundovaným komentářem Vladimíra Janovice se zajímavými detaily a přesahy do výtvarného umění, divadla i architektury spolu s kytarovým doprovodem s řadou skladeb Jaroslava Ježka publikum přenesly téměř o 100 let zpět do světa kouzelné hravosti a volné obrazotvornosti.

Večer, který návštěvníci přijali velmi příznivě, navodil příjemné očekávání dalších pořadů festivalu. Ten pokračoval včera setkáním se současným úspěšným prozaikem Jiřím Hájíčkem. Příznivce literatury ale čekají i povídky italského prozaika T. Landolfiho, nebo pořad o mistru psychologické prózy Jaroslavu Havlíčkovi.

Mohlo by vás zajímat: Po stopách bojovníků či žab výletníky provedou naučné stezky

Josef Kučera