„Letos na jaře jsme navázali spolupráci s Agenturou ProVás a nyní je na náměstí k vidění druhá výstava z jejich sbírky grafického designu. Jsme moc rádi, že ve chvíli, kdy hlavní budova muzea prochází rozsáhlou rekonstrukcí a je uzavřena, se výstavy konají ve veřejném prostoru města,“ vysvětlila Klára Vetterová z benešovského muzea.

Nejstarší vystavené plakáty vznikly v roce 1921. Jedná se například o plakát na společenské drama Jed v ženě. Mezi nejmladší naopak patří plakát k filmu Šerif a mimozemšťan od Jana S. Tománka z roku 1990 nebo k snímku Dobrý voják Švejk od Jaroslava Fišera z roku 1982.

„Nejvíce zastoupeno je období 60. a 70. let minulého století. V této době československé filmové plakáty získaly řadu prestižních ocenění v rámci plakátových výstav, pořádaných pravidelně při mezinárodních filmových festivalech v Karlových Varech, Cannes, Paříži, Chicagu a Hollywoodu,“ poznamenala Klára Vetterová.

Sežeňte ovečky

Výstava Československý filmový plakát však není jedinou prázdninovou akcí, kterou benešovské muzeum pořádá. Ve středu 18. července v 17 hodin se v Městské výstavní síni koná vernisáž výstavy manželů Zdenky a Vladimíra Albrechtových. Muzeum se také zapojilo do záchranné akce televizní stanice Déčko s názvem Sežeňte ovečky.

O co jde? Duhové ovečky, které dennodenně vyprovázely malé diváky Déčka do peřin, se zatoulaly do našeho světa. Je třeba je všechny najít a dopravit zpátky. Zájemci o tuto hru se mohou s dětmi vydat na tři místa, kde byly ovečky spatřeny. Jedním z nich, kde se ovečky houfují, je i benešovská podzemní expozice Experimenta. Mapu výletů, speciální mobilní aplikace a všechny potřebné informace najdou účastníci na stránkách České televize.

Novinky v muzeu

Největší letošní událostí muzea ale bude otevření zrekonstruované hlavní budovy na Malém náměstí. „Výstavní prostory jsou soustředěny do přízemí, vytváří otevřený prostor s enfiládou. Od poloviny září budeme postupně představovat naši sbírku, zejména dar historika umění a sběratele Jiřího Šetlíka, který obsahuje významná umělecká díla 2. poloviny 20. století. Šímova síň bude patřit regionálním umělcům, jako první zde vystaví své obrazy Jan Dvořák. Návštěvníkům bude k dispozici také prezenční čítárna s odbornými publikacemi a nově bude muzeum otevřeno přímo na dvorek s expozicí plastiky,“ uzavřela Klára Vetterová.

Karel Souček

Klášter v Sázavě.
Sázavský klášter nyní láká i zájemce o krasopis
Ilustrační foto.
Kvůli chatařům musí o víkendech vodu dovážet