Krajská liga ve zbrusu novém kabátě čeká od nové sezony hráče a fanoušky ledního hokeje ve Středočeském kraji (Deník informoval). Návrh změn v hracím systému svaz s většinou klubů předem konzultoval. Předsedu sportovně-technické komise Jakub Krále přesto překvapilo, že ho kluby nakonec schválily jednohlasně. „Ze všech stran, a to nejen od klubů, byla cítit touha po změně,“ říká na úvod rozhovoru pro Deník.

Finále KL: Slaný - Mělník (3:4)
Revoluční změna v krajské lize. Ve dvou skupinách bude hrát šestnáct týmů

Rozšíření soutěže na šestnáct týmů přineslo rozdělení do skupin. Jak se nakonec zrodil „východ“ a „západ“?

Návrh na rozdělení jsme hodně zvažovali. Zda jít cestou krátké dojezdové vzdálenosti, nebo spíše vyváženosti skupin. Ale i zde padla jednoznačná shoda na rozdělení podle území s přihlédnutím na lokální derby – tedy abychom na hranici skupin ponechali spolu Benešov s Vlašimí a nově Neratovice s Mělníkem. Vyšli jsme samozřejmě i z návštěvností takovýchto utkání – krásným příkladem je Čáslav, kde po otevření nového zimního stadionu zažili divácký boom. I zde na sousedské kluby přišlo více diváků než na soupeře z druhého konce kraje. Totéž potvrdí i kluby z nově vzniklé západní skupiny.

Podle posledních výsledků vychází západní skupina silnější, souhlasíte?

Ano, ale je zapotřebí si uvědomit, že se nejedná o systém pro extraligu, ale pro amatérskou ligu. Hráči a funkcionáři mají své zaměstnání. Navýšit počet utkání, aby mohl hrát každý s každým dvakrát, by znamenalo hrát i ve všední dny, čímž by vznikal problém s uvolňováním z práce. Také by to nemalou částkou zatížilo i rozpočty klubů. Zachování počtu utkání bylo základní podmínkou klubů hned od počátku diskusí o rozšíření. V tuto chvíli je tedy silnější západ, nicméně za rok, za dva, může být situace jiná. Týmy se posilují z hráčů, kteří se neuchytí ve vyšších soutěžích. Je tedy těžké v dubnu, kdy dáváte dohromady skupiny pro následující sezonu, zcela přesně odhadnout sílu jednotlivých mužstev. Podívejme se třeba na Slaný – dva ročníky zpět vyhrálo pouze pět utkání a předposledním místem se zachránilo v soutěži, letos naopak prohrálo pouze čtyřikrát a celou základní část vyhrálo.

Navíc na sebe nejméně jednou narazí všechny týmy, že?

Kompromisem byla zvolena varianta dvou utkání ve skupině a jednoho utkání s týmy druhé skupiny. Utkání se budou hrát v pořadí tři za sebou ve skupině a dvě s druhou skupinou. Tedy na pět soutěžních týdnů mužstvům vycházejí čtyři utkání krátké vzdálenosti (doma, nebo v rámci skupiny) a jedno utkání na půdě vzdáleného soupeře.

Diskuse se prý vedla také o nasazení týmů pro play-off…

Rozhodovalo se mezi dvěma variantami. Podle první by se do play-off probojovala mužstva na prvních třech místech v každé skupině a dále dvě mužstva ze čtvrtých a pátých míst, která by získala více bodů. Mohlo by se tak stát, že by postoupilo pět mužstev ze západní skupiny a pouze tři z východní. Tento systém by mohl kompenzovat výkonnostní rozdíl ve skupinách, ale na druhou stranu je pak nízká pravděpodobnost atraktivních utkání v play-off. Zvítězila tak druhá varianta, v níž postupují čtyři týmy z každé skupiny a čtvrtfinále se odehraje v rámci skupin.

Největší změna v play-off je systém dvou vítězných utkání už od čtvrtfinále. Nevznikne problém s termíny?

Pevné termíny byly stanoveny na středu, sobotu a případné třetí utkání na neděli. Pakliže si ale týmy vzájemně domluví v rámci hracího týdne jiné termíny, bránit jim nebudeme. K menší změně došlo i v případě nerozhodného výsledku – po úpravě ledu bude následovat desetiminutové prodloužení, tentokrát v pěti hráčích na každé straně, případně samostatné nájezdy.

Ožehavou otázkou jistě byl i postup do krajské ligy, respektive sestup z ní…

Soutěž jsme v žádném případě nechtěli uzavírat. Padla tedy volba na baráž, do které spadne vždy poslední mužstvo z každé skupiny. Doplní je dva nejlepší týmy krajské soutěže. Baráž tedy dává šanci postoupit do ligy více mužstvům, než bylo v současné době. Naopak mužstva se v krajské lize budou moci zachránit.

Krajskou ligu tedy máte vyřešenou. Co příprava krajské soutěže?

To bude vzhledem k neznámému počtu týmů trošku větší oříšek. Jelikož se nám to ale osvědčilo, chceme i potenciálním klubům krajské soutěže v nejbližší době předložit dvě varianty. Jakmile budou uzavřeny přihlášky do soutěží, svoláme k jednání i tyto kluby a před aktivem domluvíme finální model.

Trenér hokejistů Kutné Hory Stanislav Bednář.
Nový systém krajské ligy se mi líbí, prohlásil Stanislav Bednář

Nový model krajské ligy očima trenérů
Jan Boháček (Mělník): „Vyfasovali jsme docela těžkou skupinu. Došlo k rozšíření, tak to musíme přijmout. Trochu se mi nelíbí model s jedním zápasem ve druhé skupině, kde budeme hrát s někým jen doma nebo jen venku. Když proti těžším soupeřům nastoupíte venku, bude to nevýhoda. Ale jestli chceme soutěž znovu vyhrát, musíme porazit všechny. Uvidíme. Třeba to přinese zpestření. Rozhodně se těšíme na derby s Neratovicemi.“

Zbyněk Kukačka (Velké Popovice): „Bude jistým oživením. Náklady na dopravu se sníží, náboje derby naopak zvýší. Celkově se zvedne atraktivita i tím, že se zapojí další mužstva, která se do soutěže chtěla dlouhodobě dostat. Za mě tedy hlavně plusové body. Možná úskalí? Snad jen v tom, že jedna skupina by mohla být silnější, ale to ukáže čas a lze vyladit.

Karel Dýcka (Vlašim): „Pořádně jsem se na nový model ještě nedíval. Kvalitnější soutěž určitě nebude. Budou v ní týmy, které buď spadly, nebo by se do ní normálně nedostaly. Čas ukáže, jestli to nemělo zůstat při starém. Dosud byly některé zápasy na docela dobré úrovni. Navíc se bojovalo, aby se nespadlo, a teď se vlastně o nic nehrálo. Junioři sice budou mít, kde nastupovat, ale je otázkou, zda nepůjde úroveň dolů.“

David Kubát (Poděbrady): „Model se mi líbí, je dobrý a po nějakých deseti letech se rozhodně změní k lepšímu, až už tam Poděbrady budou, či ne. Pro nás je to zároveň obrovská starost a závazek. Musíme vybudovat konkurence schopné mužstvo, protože jsme loni sestoupili a nyní skončili čtvrtí v krajské soutěži. Je před námi kus práce, ale musíme a chceme se s tím poprat.“

Vladimír Kameš (Králův Dvůr): Nový model je podle mě lepší než stávající, kdy se potkávaly neustále stejné týmy a navzájem už se znaly. Zajímavější bude nejen základní část, daleko větší náboj slibuje i nadstavbová, kde soupeři nebudou až tak vědět, co od týmů druhé skupiny čekat. Líbí se mi i rozdělení do skupin. Od krajského svazu jde o zajímavé zpestření i pro fanoušky. Soutěž to ještě pozvedne, včetně diváckých návštěv.“