Je jasné, že se na derby těšíte. Změníte osobně něco před zápasem, než jste dělali v předchozích společných zápasech?

Lukáš: Před domácími zápasy už mám zažité určité rituály a nehodlám na nich nic měnit ani před derby. Sobotní oběd má tentokrát na starosti manželka. Dostala za úkol přimíchat do jídla nějakou střeleckou ingredienci. Své první derby zažije v hledišti i moje malá dcerka Gabrielka, tak doufám, že mi přinese štěstí.

Michal: Moje příprava na derby nikterak neliší od ostatních zápasů, a žádnou změnu nechystám ani tentokrát. Možná jen na pátečním (předzápasovém) tréninku zakážu hráčům střílet branky, abych nabral potřebné brankářské sebevědomí (směje se).

Jste na zápas stoprocentně připraveni nebo vás něco trápí?

Lukáš: Týden před derby jsem měl pracovně nabitý a stihl jsem jen jeden trénink. Na takovou situaci jsem však už v sezoně zvyklý a nemělo by to být v sobotu na mém výkonu znát. Alespoň si od hokeje na chvíli odpočinu a na derby se budu ještě více těšit. Po zdravotní stránce jsem fit.

Michal: Drobné zdravotní problémy z úvodu sezóny jsou díky výborné práci fyzioterapeutů minulostí, a tradiční listopadová rýmička by na výkon neměla mít vliv. Lvi z Benešova tak narazí na stoprocentně připraveného brankáře (směje se).

Zkoušíte bráchu před derby rozhodit nebo je mezi vámi nějaká sázka?

Lukáš: Poslední dobou se s bráchou příliš nevidíme a hecování po telefonu není to pravé. Žádnou sázku mezi sebou nemáme. Soustředím se na to, abych výkonem pomohl týmu k vítězství.

Michal: Osobně žádnou sázku neplánuji, klidně ať mi dá brácha tři góly, když 4:3 vyhrajeme. O rozhození se rovněž nestarám, předpokládám, že se o to dostatečně postarají moji obránci, především Láďa Pesrů a jeho kilogramy, které jsou cíleně pěstované do osobních soubojů.

Benešov je na čele tabulky a má pod vedením trenéra Pavla Dvořáka formu. Vlašim, která před sezonou přivedla k týmu nového kouče Richarda Zelingra, má naopak kolísavé výkony a je devátá. Proč?

Lukáš: Tým je už třetím rokem v téměř nezměněné sestavě a skvěle nám to šlape nejen na ledě, ale i v kabině. V létě jsme absolvovali velmi náročnou přípravu, ze které zatím těžíme. Trenéři po nás vyžadují jednoduchý, agresivní a přímočarý hokej. Stále pracujeme na taktické přípravě, kterou postupně dostáváme pod kůži. Na prvním místě se nám líbí a hodláme tam co nejdéle zůstat.

Michal: Vliv nového trenéra na herní projev a výsledky mužstva mi nepřísluší hodnotit. Hlavním důvodem horšího postavení v tabulce jsou však, dle mého názoru, citelné hráčské absence, kdy někteří klíčoví hráči do sezóny vůbec nenastoupili, a jiní si hned v úvodních zápasech přivodili dlouhodobější zranění. Některá utkání jsme tak odehráli prakticky bez obránců, a soupeřům nebyli rovnocenným soupeřem. Na druhou stranu jsme stále v kontaktu se středem tabulky a sezóna rozhodně není ztracená. Tím spíš, že nám stále nevyjel ze stanice gólový expres Zdeněk Burda, jehož forma bude, dle jeho slov, gradovat v druhé polovině sezóny.

V derby ale většinou berou body Rytíři. Co za tím stojí?

Lukáš: Vlašim drží šňůru několika vítězných derby v řadě a možná je to jen v našich hlavách. Před zápasem jsme často přemotivovaní a nepříznivě se to projeví na našem výkonu. Vlašim nebyla ve všech vzájemných utkáních lepší, ale štěstí stálo zatím spíše na její straně. Benešovská „Lví" aréna letos nebyla ještě dobyta a pevně věříme, že derby na této statistice nic nezmění.

Michal: Ačkoliv benešovští Lvi zatím suverénně vévodí soutěži, derby nemá favorita. Naše mužstvo disponuje přeci jen zkušenějšími hráči, což je v takto vypjatém a divácky sledovaném utkání, obzvláště důležité. Derby také většinou hrajeme v nejsilnější možné sestavě, což v jiných zápasech nebývá bohužel příliš časté. A v posledních zápasech navíc vždycky zafungoval střelecký instinkt Honzy Jaegera, jehož projektily straší Benešáky ve spaní. (směje se)

Divácká kulisa by měla být velká. Co fanouškům před zápasem slíbíte, aby jich dorazilo na benešovský stadion, co nejvíc?

Lukáš: Derby vždy přináší skvělou atmosféru, vypjaté situace a tvrdé souboje. Jinak tomu nebude ani v sobotu. Proto ten, kdo si chce zpestřit víkend o nevšední sportovní zážitek, neměl by na zimním stadionu chybět. Přijďte povzbudit Vaše Lvy v boji o Podblanicko. Jsme jedno město, jedno srdce, jeden tým!

Michal: Myslím, že premiérová prohra Lvů na domácím ledě v této sezóně je tou nejlepší možnou pozvánkou.