Během sobotního večera 29. září a za hustého deště na nádraží v Čerčanech ochotníci prověřili připravenost dobrovolných hasičů. Ti se za stejným účelem, tedy cvičením zorganizovaným formou noční soutěže, sešli v Přestavlkách u Čerčan už pošesté.

„Bylo to podle našich představ," uvedl pro Benešovský deník Pavol Kačenga, primář ZZS Benešov, supervizor a šéf týmu jedenácti zdravotníků z Benešovska, kteří se zúčastnili simulovaného železničního neštěstí a jeho vyhodnocování.

„Dobrovolné hasiče jsme před zásahem u vlaku školili v tom, co by mohli při zásahu použít," řekl lékař s tím, že dobrovolní hasiči pak ze třiceti až padesáti procent dokázali i po tomto jediném školení získané vědomosti použít v praxi. „To je vcelku velká úspěšnost," pochválil Kačenga. „Cvičení s hasiči děláme už šest let a za tu dobu je patrné, že jejich úroveň jde nahoru a zlepšují se," dodal záchranář.

Slova uznání pro své neprofesionální kolegy měl také Jiří Černovský, velitel požární stanice Hasičského záchranného sboru Benešov, při cvičení také hlavní rozhodčí jeho hasičské části.

„Na to, jak velká událost se tu nacvičovala, si nepočínali vůbec špatně," zhodnotil bezprostředně po ukončení čerčanského zásahu. „Některé chyby se tam samozřejmě objevily a ty nyní budeme vyhodnocovat. Probereme je s veliteli jednotlivých družstev, aby se napříště už neopakovaly," řekl Černovský.

Do čerčanské části nočního cvičení se zapojily také jednotky hasičů označených jako JPO III. Právě ty by záchranáři z HZS při ostrém zásahu použili a také řídili.

„S nimi se spolupracuje dobře, jsou na slušné úrovni," potvrdil Černovský.

Sedmdesát figurantů, kteří se zapojili do železničního neštěstí, byli kamarádi, známí ale i příbuzní cvičících hasičů.

„Já jsem z Prahy, přijel jsem za přítelkyní a teď tu dělám tohle," zasmál se v potemnělém vagonu mladík a pak vysvětloval těsně před zahájením záchranných prací po telefonu matce, kde že se to ocitl.

Jako překvapení HZS svým dobrovolným kolegům připravilo anglicky mluvící figurantku. Právě ta sehrála svou úlohu až neskutečně přesvědčivě, a právě to odhalilo také některé slabiny pomoci neprofesionálních záchranářů.

„Řadu hasičů to vykolejilo, nevěděli, jak se s takovou situací vyrovnat," postřehl Jiří Černovský.

Upozornil současně, že by také dobrovolní hasiči měli procházet školení zaměřené na psychologii.

„Vcítit se do pocitu zraněných lidí není vůbec jednoduché. Někteří zasahující se chovali stylem – já jsem hasič, kdo je víc. Jenže při takové události, jako je nehoda vlaku, panuje davová psychóza, která strhne většinu přítomných, a proto se nedá předpokládat, že příkazy budou poslouchat všichni," vysvětlil Černovský s tím, že takové případy profesionální hasiči při pravidelné odborné přípravě svým dobrovolným kolegům prostřednictvím dvou benešovských členů posttraumatického týmu přednášejí a připravují je na reálné situace.

„Přes to, jsem už nyní domluvený s naší krajskou psycholožkou, že by nám tu udělala příště speciální školení psychologie," dodal velitel požární stanice HZS Benešov.

Při šesté soutěži dobrovolných hasičů v Přestavlkách u Čerčan zachraňovali členové družstev SDH zraněné z dopravních nehod, prováděli jejich resuscitace a ošetření, řešili ale také požáry lesa, domu či únik nebezpečných látek.

„Celou soutěž hodnotím velice kladně, chtěl bych za aktivitu poděkovat nejen figurantům, ale také mým kolegům ze sboru," připomněl David Znamenáček, starosta pořádajícího SDH Přestavlky.

Právě jeho členové soutěž nejen připravili, ale pracovali kvůli ní i v neděli 30. září, dlouho po té, co skončila.