Slavnostní zahájení turnaje se uskutečnilo v Eden Areně Slavie Praha, kde se sešlo osm kategorií od mužů po nejmenší přípravky, dohromady tedy 70 týmů z Itálie, Švédska, Dánska a České republiky.

Vůle přinesla úspěch

V kategorii patnáctiletých bylo osm týmů, čtyři italské a čtyři z České republiky, rozděleny stejně do dvou skupin, když se hrálo 2 x 20 minut. V béčku nastoupil Benešov první den odpoledne na umělé trávě na Vyšehradě proti ASDB Langhiranese Val Parma a v nervydrásajícím konci zlomil, díky dvěma trefám Šifry v poslední minutě, výhru 3:1 na svou stranu. „Šancí jsme měli po zbytečném vyrovnání soupeře hodně a už jsme mysleli, že se nám nalepila smůla na kopačky, ale díky vůli kluků se k nám paní Štěstěna otočila čelem," oddechl si trenér mužstva Pavel Šimáček.

Propad s Desenzanem ve druhém poločase

Druhý den odehrál Benešov dva zápasy ve skupině, v příjemném slunečném počasí, na umělé trávě malých rozměrů na Kačerově. S Tempem Praha si kluci od Konopiště poradili v pohodě po brankách Pešty, Plandora a Šifry 3:0. Následně se již rozhodovalo s italským týmem PRO Desenzano SCSD, o tom, kdo půjde do semifinále z prvního nebo z druhého místa. Po výborném prvním poločase vedl Benešov po brankách Vondráka a Budila 2:0. Jenže po přestávce Italové zabrali a třemi góly skóre otočili. „První půlku jsme hráli výborně, dobře kombinovali a vstřelili dva pěkné góly. Ve druhé půli, ale kluci přestali dostupovat hráče, nechali Italům prostor, kteří toho využili," smutnil po prohře asistent trenéra Benešova Ivan Vondrák.

Jelikož ze druhé skupiny postoupily oba italské týmy, musel Benešov v semifinále bojovat nejen proti přesile, ale také proti italskému temperamentu, který někdy hraničil s únosností.

Kolaps při penaltách

Třetí den si kluci od Konopiště vyzkoušeli další hřiště, tentokrát v semifinále nastoupili, v mrazivém počasí, na umělé trávě v Újezdě proti nejlepším z druhé skupiny, mužstvu Sesto, které se rychle dostalo do vedení. Benešovští kluci ale ve druhé půli zabrali, přikovali soupeře na jeho polovinu, ale ze šancí stačili jen vyrovnat Balogem. V penaltové loterii sice Pavel Šimáček dvě penalty chytil, jenže jeho spoluhráči tři neproměnili a proto se z postupu do finále radovali Italové.
„Kluci si zápas prohráli sami v prvním poločase, který prospali. Po důrazné domluvě o přestávce začali ve druhém poločase šlapat, podařilo se nám vyrovnat, ale tentokrát se k nám v závěru otočila paní Štěstěna zády, když nastřelil Lukáš Rozsypal tyč. Ač jsou penalty loterií, kluci je nezvládli, i když si na ně věřili a potom je to strašně mrzelo," povzdechl si trenér Benešova.

Pět gólů na závěr

Na zápas o třetí místo museli přejet Benešovští na přírodní trávu do Nuslí. Bylo otázkou, jestli se vzpamatují z penaltového nezdaru a zvednou hlavy. To se nakonec povedlo a ASD Giovanile Ezzelina smetli ze hřiště 5:0 (Melichar 2, Vondrák, Balog, Šifra). Úsměvnou vložku zápasu předvedl pomezní rozhodčí Luděk Říha, jenž tak zabrán do své funkce , zakopl o vyšší obrubník u atletické dráhy a hodil pěkného „tygra".

„Zaslouženě jsme vyhráli, když Italové prohru neunesli. Nejenže nám po zápase nepodali ruce, ale následně nám prokopli dveře u kabiny," kroutil hlavou nad chováním italského týmu Pavel Šimáček, za což je správce SK Nusle finančně potrestal.

Vítězem turnaje se nakonec stalo Desenzano, jenž ve finále porazilo 2:0 Sesto.

„Turnaj jsme mohli vyhrát, ale také nemuseli postoupit ze skupiny. Tam nám v důležitém prvním zápase přálo i štěstí, které nás opustilo v semifinále. Jsem rád, že i po prohraném semifinále kluci zvedli hlavu, udrželi chladnou hlavu i přes hrubou hru a nadávky Italů a vybojovali třetí místo," chválil hráče kouč a poznamenal: „I když jsme měli s asistentem Ivanem Vondrákem k naší hře v turnaji výhrady, dokázali kluci důležitých chvílích zabrat, semknout se a dát do hry srdce, což je pro jakýkoliv sport nejdůležitější."

Kategorie U15

Skupina A – SK Slovan Kunratice, Witte SFAM (oba ČR), ASD Giovanile Ezzelina, Sesto (oba Itálie).

Skupina B – PRO Desenzano SCSD, ASDB Langhiranese Val Parma (oba Itálie), FC Tempo Praha, SK Benešov (oba ČR).

Výsledky Benešova – skupina: ASDB Langhiranese Val Parma 3:1 (Šifra 2, Říha), FC Tempo Praha 3:0 (Pešta, Plandor, Šifra), PRO Desenzano SCSD 2:3 (Vondrák, Budil).

Semifinále: Benešov – Sesto 1:1 (Balog), na penalty 1:3 (Pohorský).

O třetí místo: Benešov – ASD Giovanile Ezzelina 5:0 (Melichar 2, Vondrák, Balog, Šifra).

Finále: PRO Desenzano SCSD – Sesto 2:0.

Pořadí

1. PRO Desenzano SCSD , 2. Sesto , 3. SK Benešov, 4. ASD Giovanile Ezzelina.