Dvaatřicet týmů, v osmi skupinách, se utkají v nejprestižnějších kláních o titul nejlepšího na celé zeměkouli, kterému tuto výsadu čtyři roky nikdo nevezme. Na posledním světovém šampionátu v roce 2010 v JAR vyhrálo Španělsko, když ve finále zdolalo Nizozemí 1:0, v prodloužení brankou Andrése Iniesty.

Česká republika se do finálových klání už druhý šampionát za sebou neprobojovala, naposledy skončila v Německu v roce 2006 ve skupině třetí. To zamrzí, ale od svátku fotbalu neodradí a fanoušci si najdou svoje jiné týmy, kterým důvěřují a již před kláními se předhánějí, o tom, kdo bude největším favoritem a také, kdo překvapí. „Favoritem jsou pro mě Němci a černým koněm Američané," hlásí sportovní manažer fotbalistů Vlašimi Miloslav Brožek, jenž bude zápasy sledovat v televizi a do daleké Brazílie se pro pracovní povinnosti nechystá.

Jihoameričané v roli favoritů

Nejvíce se ale fanoušci, okresní fotbalisté i sázkové kanceláře přiklánění k variantě největších favoritů v podobě Jihoameričanů – Brazílie a Messiho Argentině, což je také logické už jen v kvalitě kádrů a hlavně podnebí. Budou horka spojená s vysokou vlhkostí, na což Evropané nejsou zvyklí a musí se aklimatizovat.

„Mezi prvními budou Argentina, Brazílie a Španělsko," tipuje útočník Poříčí nad Sázavou a velký fanoušek Barcelony Ondřej Páv, kterému přikyvujeme Vladimír Dřízal z Teplýšovic a už se těší, až bude s manželkou Alenou společně zápasy sledovat: „Fandím Brazilcům a věřím, že vyhrají, ale myslím si, že dobře dopadnou i Španělsko a Holandsko."

Naopak velkému favoritu šampionátu, domácí Brazílii, nevěří Roman Křivohlavý. „Neunese tlak a dostane se maximálně do čtvrtfinále. Hodně věřím Francii, i když jí chybí Ribéry,"překvapil obyvatel Benešova.

Černý kůň má přicválat z Belgie

Na druhou stranu jsou sázkaři i znalci fotbalu zvědavý na výkony Belgie, která by se měla stát černým koněm šampionátu a má poměrně dobrou skupinu s Koreou, Alžírskem a Ruskem. Borci jako brankář Thibaut Courtois z Atlétika Madrid, Vincent Kompany z Manchesteru City, Eden Hazard z Chelsea, Romelu Lukaku z Evertonu jsou hvězdami svých špičkových klubových týmů a zárukou kvalitního mládí, před kterým už teď mají reprezentační týmy respekt. I většina oslovených jim věří, ale jsou i tací, kteří mají jiné „černé koně" jako Ondřej Páv, jenž věří Chile.

A nakonec hlas velkého znalce evropského fotbalu, věhlasného trenéra a v současnosti kouče Vlašimi, Vlastimila Petržely. „Na americkém kontinentě většinou vyhrávají Jihoameričani, ale mně je jedno, kdo vyhraje. Chci vidět hezký fotbal a hodně nových věcí, které mě zajímají. Mezi favority budou určitě Brazílie, Německo, Španělsko a Belgie, která má v tomto období vynikající mužstvo a jedno z nejlepších v Evropě," říká Petržela a dodává k ambicím Ruska, kde hráče dobře zná z působení v Petrohradu. „Rusům nevěřím. Jsou to velcí individualisté a jako kolektiv moc nefungují, což je problém. Většinu hráčů znám a na posledním mistrovství Evropy hrálo osm mých odchovanců. Teď jich tam pod Italem Capellem moc není. Můj názor, je že by je měl trénovat nějaký Slovan. Jsou totiž strašně náladový národ. Nedávám jim šance, jsou schopni porazit každého, ale také prohrát s nejhorším."

Tak uvidíme. První zápas je na pořadu dnes od 22 hodin, v další dny až do 26. června (konec základních skupin) budou utkání začínat na ČT4 v 18 hodin a protáhnou se až do dalšího dne. Finále je na pořadu 13. července od 21 hodin.