Jak nahlíží na nečekanou situaci a hlavně zadržení předsedy FAČR Miroslava Pelty okresní fotbaloví činovníci. „Je to pro mě částečné překvapení, ale ne takový šok, jako když zavřeli Ratha se sedmi miliony, který všude vystupoval jako poctivec. Pelta můj kůň není, protože kauzu „cinklý jaro", přežil ze starých činovníků, bez úhony, ale určitě čisté svědomí neměl," má jasný náhled na Peltu šéf Sokola Mezno (III. třída) Miroslav Marek a pokračoval: „Pokud se jeho vina potvrdí, tak ať ho osolí, jako každého jiného smrtelníka."

Předseda klubu Sokola Krhanice (III. třída) Jan Kadeřábek měl trochu jiný názor. „Mně Pelta jako funkcionář nevadí. Do kauzy nevidíme, od toho jsou soudy, aby to vyšetřily. Pokud nebude v čele svazu, tak přijde někdo jiný, a bude to, to samý," není moc optimistický Kadeřábek a dodává: „Ať to dopadne tak nebo tak, je kauza s vyšetřováním, ostudou našeho fotbalu."

Vyšetřování souvisí s dotacemi, k čemuž si také oba šéfové okresních klubů řekli své a nebylo nic pozitivního. „Před třemi lety jsme měli zažádáno o zavlažování hřiště. Bylo nás deset a dotaci mělo dostat pět. Papírově jsme vše dodali, i chlap z Ostravy už přijel hřiště zaměřovat, ale nakonec jsme dostali vyrozumění, že nic nedostane ani jeden klub, ale další rok všichni. Od té doby je ale bohužel ticho po pěšině, tak nevím, kam ty dotace na hřiště zmizely," posteskl si Miroslav Marek a svůj názor sdělil i Jan Kadeřábek: „Dvakrát jsme zkoušeli získat dotace na kabiny, ale nic jsme nedostali. Musíme hlavně vycházet s panem starostou, abychom dostali nějaké peníze na chod klubu. Jinak by se to nedalo dělat. Spolupracujeme s obcí a okresním svazem, republikoví jsou od nás daleko."

Z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy plynou dotace (fotbal získává z nejrůznějších programů přes 600 milionů korun za rok).

Vedle Pelty a Jansty byli zadrženi také náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová.